Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Shula Rijxman

02-01-2021 09:31

Mevrouw Rijxman,

Morgenavond is het zo ver.

Dan zendt de VPRO de documentaire uit die Shuchen Tan maakte over Sigrid Kaag, de lijsttrekker van D66 bij de komende Tweede Kamerverkiezingen.

De documentaire die u als baas van de NPO niet van tevoren wilde zien.

De documentaire waarover u zich had laten vertellen dat-ie volstrekt onafhankelijk gemaakt is.

En de documentaire die dus niet, zoals vier jaar geleden die over Jesse Klaver, tot grote woede van de producerende omroep (BNNVARA) van de buis werd gehaald.

Nee, de VPRO mag ‘Sigrid Kaag: van Beiroet tot Binnenhof’ morgen gewoon uitzenden. Dat regisseur Shuchen Tan al eerder een totaal kritiekloze documentaire maakte met Kaag in de hoofdrol speelde bij die beslissing geen rol. Dat u een D66-stemmer bent evenmin.

De VPRO heeft bij voorbaat een ‘statement’ afgelegd over de documentaire.

“Het is niet alleen de taak van de media om allerhande meningen over de politiek een podium te bieden, maar ook om te laten zien hoe die politiek van binnenuit werkt. Journalisten moeten zelf op onderzoek uitgaan. Met eigen ogen aanschouwen wie onze volksvertegenwoordigers zijn, hoe zij tot besluiten komen en in welke context zij hun werk doen. Dat doet de VPRO sinds jaar en dag. (…) We doen dat altijd volgens onze strenge journalistieke normen, waarbij volstrekte onafhankelijkheid en de autonome keuzes van de maker leidend zijn. Dat geldt ook voor de documentaire over Sigrid Kaag. 

Het hoort bij de democratie dat media laten zien hoe het politieke bedrijf werkt. Daarbij zijn dit soort documentaires belangrijk, ze geven meer inzicht dan een tweet of een snelle quote en dragen daarmee bij aan genuanceerde beeldvorming. We vinden het voor onze open democratie geen goede ontwikkeling als Tweede Kamerleden en zogeheten opiniemakers vooraf, zonder ook maar een seconde van de documentaire te hebben gezien, al hun oordeel klaar hebben en opperen dat deze film niet zou mogen worden uitgezonden. 

Journalisten werkzaam voor de VPRO zijn geen verlengstuk van de politiek, maar nemen waar en doen daar op hun eigen wijze verslag van. Kritisch en met open vizier, want het eindoordeel is uiteindelijk altijd aan de kijker.”

Dat stelt mij dan toch weer een beetje gerust.

Ik denk zelfs dat Shuchen Tan en de VPRO níeuws gaan maken met deze documentaire.

Goede Voornemens 2020Goede Voornemens 2020

Eindelijk gaan we zien dat de #metoo-verdachte en partijprominent Frans van Drimmelen eerder dit jaar wel degelijk de campagneleider van Sigrid Kaag was toen zij met een of andere nono de strijd om het lijsttrekkerschap van D66 aanbond.

Eindelijk gaan wij zien wanneer precies en door wie Sigrid Kaag op de hoogte werd gebracht over de loszittende broekrits en grijpgrage handjes van #metoo-verdachte Frans van Drimmelen.

Eindelijk gaan we zien hoe Sigrid Kaag haar voorgangers Alexander Pechtold en Thom de Graaf, die de #metoo-affaire rond Frans van Drimmelen vakkundig in de doofpot stopten, helemaal de tyfus scheldt vanwege hun schandalige actie.

Eindelijk gaan we zien hoe Sigrid Kaag de partij waarin vrouwen zich omhoog moesten neuken ombouwt tot een partij waarin vrouwen veilig zijn voor vieze mannetjes en op basis van andere kwaliteiten dan hun bereidwilligheid de benen te spreiden carrière kunnen maken.

Toch?

Want u gaat me toch niet vertellen dat die documentaire op 10 december, toen al die ranzigheid over D66 naar buiten kwam, al klaar was en dat mevrouw Shuchen Tan van de VPRO er écht níets meer aan kon veranderen?

LOL.

Ik kan niet wachten!

Want niets zo fijn als keer op keer bewezen te zien dat de Staatsomroep lippendienst bewijst aan de zittende macht. Zeker als de representant van die zittende macht van dezelfde partij is als de hoogste baas van de Staatsomroep.

Groet,

JanD

PS. Een klein cadeautje. Want uw eigen exemplaar zal inmiddels wel versleten zijn.

UPDATE Nou, kijk de documentaire-maakster eens kritisch zijn (in Het Parool):

UPDATE 2 LOL-speech over de Staatsomroep en D66.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ kun je gratis lezen. Wil je doneren, dan kan dat via Backme.

(Advertentie)