Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Meer interesse voor kleine opkomende partijen, JA21 op 2 zetels, BIJ1 op 1

03-01-2021 10:01

FvD-fractievoorzitter Annabel Nanninga. (Screenshot RTL)

Nog minder dan 75 dagen voor de volgende verkiezingen zien we wel enige beweging onder het electoraat. Wat vooral opvalt is zowel de groep die zegt “ik weet niet op welke partij ik ga stemmen” als de groep die partijen noemt die nu nog niet in de Tweede Kamer zitten aan het stijgen is. Dat hangt samen met het feit dat het enthousiasme over de bestaande partijen (zowel in de regering als in de oppositie) wat aan het afkalven is.

Mede omdat de insteek van deze verkiezingen (nog?) niet zo duidelijk is en op dit moment het erop lijkt dat de VVD de grootste zal worden, geeft dat een deel van het electoraat als het ware de ruimte om te gaan “shoppen” onder de nieuwe partijen. Daarnaast zijn door de implosie van FVD ook wel wat kiezers op zoek. Plus dat het onderzoek van vandaag t.a.v. de reactie op de late start van het vaccineren in Nederland laat zien dat dit het vertrouwen in de regering t.a.v. het Coronabeleid fors heeft aangetast.

Dat steeds meer mensen gevaccineerd willen worden, maar dat dit voor een groot deel nog wel even zal gaan duren voordat het gebeurt, zou wel eens de achilleshiel kunnen worden voor het kabinet en de betrokken partijen in de aanloop naar de verkiezingen.

Bij de peiling van vandaag komen we op 4 zetels voor die nieuwe partijen. 2 voor JA21, 1 voor Code Oranje en 1 voor BIJ1. Gezien het feit dat nieuwe partijen de volledige kiesdeler moeten halen (dus minmaal een getal te halen dat waarschijnlijk tussen de 65.000 en 70.000 zal liggen) kan het zomaar gebeuren dat er uiteindelijk slechts 1 à 2 zetels naar die nieuwe partijen gaan of 5 à 6. Dat zal mede afhankelijk zijn aan de inzet die de verkiezingen gaan krijgen en/of door actuele gebeurtenissen in de laatste maand voor de verkiezingen.

Uit de peiling van vandaag blijken VVD, CDA, PvdA en PVV 1 zetel te dalen en D66, ChristenUnie, JA21 en BIJ1 1 zetel te stijgen.