Binnenland

Links Nederland bezorgd om agressiviteit en haat gericht aan Sigrid Kaag

04-01-2021 18:30

Kaag. Sigrid Kaag (foto D66)

Het zal u niet ontgaan zijn dat de campagne rondom aankomend premier Sigrid Kaag op volle toeren draait. Er is een hippe hashtag, ze draagt snelle sneakers en zelfs aan campagnesoep voor de verworpenen is gedacht.

Toch is niet iedereen in het land even enthousiast over deze verkiezingspropaganda. Naast een hoop hilariteit zorgt dit namelijk voor flink wat boze geluiden. Volgens journalist Kees Boonman gaat deze online haat verder dan wat een gemiddelde politicus op campagne krijgt te verduren.

“Wat me het meest frappeert, verbaast en waar ik bijna bezorgd over ben is de enorme agressie tegen Sigrid Kaag. Op elk moment, waarover het ook gaat.”

In de radio-uitzending van Spraakmakers citeert Boonman een van deze online pestkoppen met de naam Marianne Zwagerman. Een trol die er gemene dingen uitflapt als:

“Kaag heeft last van Nederlandhaat, wat doet ze hier dan?”

“‘Ze loopt als een bouwvakker.”

“Dodelijk saai, ik snap die voltooid levensstrategie (van D66) nu beter.”

Waarom de Zwagermannen in de samenleving zo tekeer gaan tegen Kaag weet Boonman helaas niet. Joop-historicus Han van der Horst heeft wél een verklaring voor de haat die zij blijkbaar oproept. Volgens hem draait de Nederlandse politiek sinds Pim Fortuyn enkel nog om hufterigheid en de zoektocht naar zondebokken. De lijsttrekker van D66 is dus gewoon te deftig voor het Nederlandse volk:

“Zij is een voorname vrouw. Zij beweegt zich in de hoogste kringen en gaat toch met iedereen goed om. Ze huwde een Arabische heer, die je eerder rond 1925 op de Corniche van Alexandrië ziet flaneren, de Progrès Egyptien uit de rechterzak van zijn witte colbert stekend, dan tussen het geteisem op de Scheveningse boulevard van nu.”

Premier Kaag verdient kort samengevat een veel beschaafder land vol goedgeklede mensen om over te regeren. Een plan dat wellicht zelfs stiekem een meerderheid heeft in het hoofd van de D66-lijsttrekker zelf.