Binnenland

Schiphol verwacht tweede helft van 2021 een stormloop aan passagiers

04-01-2021 12:57

Foto via Marek Okon

Het vaccinatieprogramma is nog maar amper uitgerold, maar nu staat half Nederland alweer te springen om op vakantie te gaan. Volgens reiskoepel ANVR, vliegkoepel BARIN en luchthaven Schiphol zal het de eerste helft van 2021 nog rustig zijn, maar wordt daarna een stormloop verwacht. Niet zo gek wanneer je bedenkt dat vorig jaar 6 miljoen Europese vluchten zijn geannuleerd.

Volgens de Telegraaf zijn dat bij elkaar zo’n 1.7 miljard passagiers die nu een heel jaar lang verplicht hebben moeten thuiswerken met hun wederhelft. Na zo’n lang sociaal experiment wil natuurlijk iedereen wel eens eventjes de hort op. Toch verwacht de branche dat een volledig herstel pas in 2023 zal worden bereikt. Niet in de laatste plaats omdat een virus nogal eens onverwacht wil muteren.

Naast Schiphol maken ook reisorganisaties zich op voor een zomer als vanouds. Sunweb is zelfs zo enthousiast dat het reclame maakt voor de concurrenten TUI, D-Reizen, Zoover en Corendon.

Met de actie wil het bedrijf aandacht vragen voor de penibele situatie waar de reisbranche in verkeerd. Bij wie je boekt maakt Sunweb momenteel dan ook niet zoveel uit, zolang je zomer 2021 maar all-inclusive aan de Turkse Rivièra doorbrengt.

Natuurlijk klinken er ook geluiden die de verwachtingen wat temperen. Zo waarschuwen zowel de Paus als de Vlaamse infectiologe Erika Vlieghe (lol) voor de bijwerkingen van dit vakantiegedrag:

“In deze vakantieperiode zie je een versterkt weekendeffect, met die feestdagen. We moeten extra kritisch naar de cijfers kijken. Mensen die zich niet helemaal goed voelen, willen zich het gedoe van die testen misschien besparen tijdens deze periode van het jaar.”

Veel mensen zeggen door de pandemie overigens ook minder te willen gaan vliegen, maar dat is waarschijnlijk een leugen. De huidige jetset bestaat toch voornamelijk uit een hoop Rob Jettens. Betrokken hoogopgeleide jonge mensen van wie de wanderlust het altijd en overal wint van de milieubewuste idealen.