Binnenland

18 uitgeprocedeerde criminele asielzoekers bezetten gevangenis in Ter Apel

05-01-2021 14:16

Foto via Patrick Hendry

In de gevangenis in Ter Apel zijn zondag 18 uitgeprocedeerde criminele asielzoekers in opstand gekomen. De mannen verschansten zich hierbij in de keuken en weigerden terug te keren naar hun cel. De gedetineerden wilden met de actie een gesprek afdwingen bij de directie.

Volgens RTV Noord heeft het protest vermoedelijk te maken met nieuwe wetgeving die later dit jaar van kracht gaat. Deze regels maken het mogelijk om uitgeprocedeerde  vreemdelingen die niet meewerken aan terugkeer soberder op te vangen. De overheid hoopt dat mensen zo sneller vrijwillig vertrekken naar het land van herkomst. Volgens gevangenisdirecteur Laurens Huizenga is er de laatste tijd veel verteld over deze nieuwe spelregels.

Het protest werd uiteindelijk beëindigd door de Landelijke Bijzondere Bijstandseenheid. Huizenga zegt dan ook bewust niet in gesprek te zijn gegaan met de actievoerders:

“Het is een eis waar we niet op zijn ingegaan. Als we daar gehoor aan geven is straks het hek van de dam. Dat willen we natuurlijk niet. We staan altijd open voor een gesprek, maar niet op deze manier.”

Een deel van de groep moet nu 14 dagen naar de gevangenis in Veenendaal. In Ter Apel hebben ze namelijk niet genoeg isoleercellen.

Het draagvlak voor kansloze asielzoekers in Ter Apel heden ten dage: