Binnenland

Nederlandse bioscopen op sterven na dood vanwege de coronapandemie

05-01-2021 13:16

Foto via Felipe Bustillo

De Nederlandse cinema heeft niet lang meer te leven zonder interventie vanuit de overheid. Volgens Winnie Sorgdrager van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) zit minstens een derde van de bioscopen in diepe problemen. Het bezoek daalde tijdens de pandemie van 38 miljoen bezoekers naar 16.8 miljoen:

“Ik was wel voorbereid op deze daling, het is uiteraard heel zorgelijk, laten we daar niet omheen draaien. Wij weten ook dat veel bioscopen het moeilijk hebben en het hoofd nauwelijks nog boven water kunnen houden. Er is overheidssteun ja en het is fantastisch dat dit kan in Nederland. En toch, het is onvoldoende.”

Aldus Sorgdrager tegenover het Algemeen Dagblad. In totaal liep de branche een omzet mis van 300 miljoen euro.

Ook op het internationale podium heeft de bioscoop het zwaar. In Egypte vecht de bedrijfstak een titanenstrijd uit tegen de windmolens streamingdiensten. In Australië hebben ze deze wedstrijd al verloren en ook de rest van de filmwereld zal nooit meer hetzelfde zijn.

De situatie is momenteel zo penibel dat eigenlijk alleen James Bond nog voor een onmogelijke internationale kaskraker kan zorgen. Sorgdrager waarschuwt tegelijkertijd dat de Nederlandse cinema met 007 wel afhankelijk is van de grillen van een buitenlandse entiteit:

“We hopen en rekenen op grote titels als James Bond. Maar tegelijkertijd is de invloed die wij vanuit Nederland hebben op dat soort besluiten nihil. Dat is van zoveel factoren afhankelijk.”

Mocht de situatie niet veranderen dan zou Nederland zomaar kunnen veranderen in een land vol risicomijdende regisseurs die gesubsidieerde rommel maken voor lege zalen. Oh wacht..

Nederlandse filmkunst godverdomme!