Opinie

BRIEFJE VAN JAN – Aan Thierry Baudet

06-01-2021 11:47

FvD-leider Thierry Baudet.

Beste Thierry,

Pas twintig maanden geleden was je op weg de grootste partij van Nederland te worden.

Alle kleine partijtjes (CDA, D66, PvdA, GroenLinks, SP, enzvoorts) keken stampvoetend toe hoe jij als enige onder leiding van Jeroen Pauw één op één in debat mocht met VVD-leider Mark Rutte.

Je werd op druk bezochte partijbijeenkomsten als een popster toegejuicht door jonge mannen met strakke scheidingen en stijve rechterellebogen, dromerige blonde meisjes en heel veel politiek ontheemden die hoopten dat ‘het gat op rechts’ voor eens en voor altijd gevuld zou worden.

Mediastormpjes, niet zelden door jezelf veroorzaakt, overleefde je door je vingers in je oren te stoppen en heel hard de prelude op de opera Parsifal van Richard Wagner mee te neuriën.

En als eens iemand de Ark van Baudet verliet, zorgde je social media-team wel dat het een dief (Otten), een rat (Nanninga), een baantjesjager (Eerdmans) of een teleurgestelde ex-geliefde (Vlaardingerbroek) leek.

Desondanks kalfde het aantal gepeilde Tweede Kamerzetels na je eclatante verkiezingszege van mei 2019 vooral af. Sinds je naast je trouwe slippendrager Freek Jansen ook Wybren van Haga als #BFF presenteerde en zelf in de lijn van de hitser Willem Engel ook nog full wappie ging op het coronadossier zelfs in sneltreinvaart.

Met Kerstmis gaf God ons Jezus.

De dag voor Kerstmis gaf Theo Hiddema jou hoop. Met een lange liefdesverklaring in de Volkskrant (“Als ik hem zie, word ik week, ik hou van die man”) meldde hij dat zijn politieke arbeidsongeschiktheid als sneeuw voor de zon was verdwenen en dat hij beschikbaar was als lijstduwer. Good for you, want naast de jonge mannen met de strakke scheidingen die geen hond kent (en wil kennen) had je opeens weer een stemmenkanon op je lijst.

Zou er dan toch meer dan drie zeteltjes inzitten op 17 maart?

Zou met de terugkeer van Hiddema je wederopstanding beginnen?

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021
Maandag werd bekend dat Willem Engel, de eerder door jou bewierookte voorman der viruswappies, zich aansloot bij een nieuwe partij, VSN. De fanatieke ‘het is maar een griepje’-roepers (in principe toch wel goed voor een Kamerzetel) hebben dus een alternatief voor Forum voor Democratie.

Gisteren bereikte jou, nota bene via een nachtelijk appje dat ook meteen gedeeld werd met de media, het bericht dat Theo Hiddema tóch geen lijstduwer wordt.

Ik weet niet wie je de afgelopen twee jaar allemaal een Judas hebt genoemd.

Vermoedelijk iedere voormalige apostel die vrijwillig vertrok.

Maar er kan er maar één de echte zijn.

Sinds gisteren weet je wie dat is.

Theo Hiddema heeft je niet alleen uitgeleverd aan de Romeinse autoriteiten, hij heeft je ook meteen hoogstpersoonlijk aan het kruis genageld.

Ik ga het bijna zielig voor je vinden.

Was je maar in iets anders goed.

Dan kon je nog vluchten.

Groet,

JanD

PS. Een cadeautje. Hopelijk helpt het.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ kun je gratis lezen. Wil je doneren, dan kan dat via Backme.

(Advertenties)