Economie

Kim Jong-un erkent dat zijn economisch beleid een totaalfaal was

06-01-2021 10:13

Zoals we allemaal weten is Noord-Korea een voorbeeld voor bepaalde Nederlandse politici: op de uiterst linkerflank wordt het vrijheid- en eigendom-berovende stalisme bewonderd. Op de uiterst rechterflank applaudiseren ze omdat Noord-Korea aantoont dat COVID-19 een hoax is, er zijn immers geen officiële meldingen van coronapatiënten in het land.

Maar Kim Jong-un is minder positief over de afgelopen vijf jaar.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft het falen van zijn economische beleid toegegeven. “Ons economische vijfjarenplan heeft in bijna alle sectoren zijn doelen niet behaald”, zei Kim bij de opening van het eerste congres van de heersende Koreaanse Arbeiderspartij in vijf jaar tijd, aldus het staatspersbureau KCNA.

Het dictatoriaal geleide land heeft het economisch zwaar te verduren. Het nucleaire programma van Noord-Korea, waarin ballistische raketten werden ontwikkeld die Amerika kunnen bereiken met een kernkop, zorgt voor enorme economische sancties van de internationale gemeenschap.

De economie wordt ook getroffen door het coronavirus. De handel met China, veruit de belangrijkste economische partner van Noord-Korea, nam dit jaar naar schatting met 80 procent af vanwege het sluiten van de grenzen.

Het is onduidelijk wie hiervoor de verantwoordelijk gaat dragen en wordt geëxecuteerd.