Richard de Mos – Veenbrand Nederland; Hier smeult van alles

07-01-2021 15:31

Veenbrand. (Pixabay)

Vol afschuw heeft de wereld kennisgenomen van de heftige gebeurtenissen in Washington D.C., waar Trump-aanhangers woensdag het Capitool bestormden. Was dit inferno de uitkomst van een al jarenlang sluimerende veenbrand in de VS? En woedt er zo’n zelfde soort veenbrand in Nederland?

Natuurlijk, ons land is rijk, maar een zorgeloze samenleving is het niet. Er zijn grote zorgen over onder meer de gevolgen van de coronacrisis, Het disfunctioneren van overheidsdiensten, zoals de Belastingdienst (Toeslagenaffaire), de gevolgen van immigratie, het Europees beleid en het verdwijnen van de boerenstand. Nog nooit stond het Malieveld zo vaak zo vol met ongeruste burgers als het afgelopen jaar. Er smeult van alles. Politici kijken daarvan weg, of erger: ze tonen met dedain onbegrip voor proteststemmers die de gevestigde orde de rug toegekeerd hebben. Neem D66-lijsttrekker Sigrid Kaag die in de docu over haar vol ongeloof sprak over Forumstemmers: “Wie zijn die mensen?”

We horen als burgers politici praten over de eigen verantwoordelijkheid , over de terugtredende overheid en het faciliteren van de markt. Over decentralisaties van zorgtaken naar gemeenten, die uiteindelijk gepaard gingen met rücksichtsloze bezuinigingen, onder andere bij de zorg. Wordt het niet eens tijd dat burgers weer gaan horen wat ze wél van de overheid kunnen verwachten? Daarbij moeten we voorkomen dat de sociale ongelijkheid zich verhardt, nu de wederkerigheid tussen jong en oud, ziek en gezond, rijk en arm, hoog- en laagopgeleid, autochtonen en niet-westerse migranten onder druk staat.

Sta daarom open voor de zorgen en onvrede van burgers die zich onvoldoende erkend en gehoord voelen. Het politieke en democratische systeem dient daarbij hervormd te worden – ‘geen burgerkracht, zonder burgermacht’. Hier met het bindend referendum, de gekozen burgemeester, burgertoppen, burgerbegrotingen en burgerjury’s. Alleen door te besturen mét in plaats van óver burgers, blussen we onze veenbrand.