Reportage

Chris Aalberts – De show draait voortaan alleen nog om Thierry Baudet en zijn trouwe vazallen

09-01-2021 16:04

Thierry Baudet tijdens de digitale algemene ledenvergadering.

Na het massale weglopen van FvD-politici likt de partij zijn wonden. Deze zaterdag is er een Algemene Ledenvergadering waar de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma worden vastgesteld. Door corona is het een digitale vergadering. Normaliter werd de pers nooit uitgenodigd en dat is ook dit keer weer zo. We zien een speech van  Thierry Baudet op YouTube, waarna de vergadering zich naar een gesloten digitale omgeving verplaatst. Nou ja, gesloten? Sommige weggelopen leden van Forum voor Democratie hebben gewoon een inlogcode ontvangen en kunnen meestemmen alsof ze nog lid zijn.

Lees ook – FvD-leider over antisemitisme-beschuldigingen: ‘Obsessie van linkse media’

En dus kijk ik deze zaterdagochtend met een oud-lid naar de ledenvergadering. Uit alles blijkt dat Forum een hele overzichtelijke organisatie is geworden. Leden hadden nooit iets te zeggen en daar is niets aan veranderd. De inlogcode is maar één keer te gebruiken. De kijkersaantallen naar de stream fluctueren terwijl je volgens de FvD-instructie alleen tot kwart over elf kon inloggen. Ondertussen stijgt het aantal kijkers een half uur later van 1.100 naar 1.900. We horen Baudet zeggen dat er 3.000 mensen hebben gestemd. Rara hoeveel mensen zitten in deze vergadering?

Er wordt deze ochtend gestemd over het verkiezingsprogramma, de kandidatenlijst, het partijbestuur en de financiën. We krijgen niet te zien hoeveel mensen een stem uitbrengen. We krijgen in het begin zelfs geen uitslagen te horen, alleen dat het om ‘overweldigende meerderheden’ gaat. In beeld zien we nooit hoeveel mensen voor, tegen of blanco hebben gestemd. We horen dat er een notaris aanwezig is, maar die heeft geen naam en komt ook niet in beeld. Of alles procedureel klopt is zo niet vast te stellen.

‘De werkwijze rond het programma blinkt ook niet uit in transparantie’

Vragen stellen zou op een ledenvergadering heel normaal moeten zijn. Deze worden bij deze digitale bijeenkomst echter buiten beeld afgehandeld en dus is er geen directe interactie met het bestuur dat wel in beeld zit. We weten niet hoeveel vragen er zijn gesteld, waar die over gingen, en welke selectie van vragen er in de vergadering worden behandeld. Aan het einde krijgen we bij de rondvraag een selectie die Forum goed uitkomt, zoals een vraag over de beschuldigingen van antisemitisme, waarbij Baudet dat verwijt kan wegrelativeren. Online vergaderen maakt de leden nog hulpelozer dan ze al waren.

De werkwijze rond het programma blinkt ook niet uit in transparantie. Baudet houdt een verhaal over expertgroepen die een rol zouden hebben gespeeld bij de voorstellen, maar dat scenario wordt door een direct betrokkene binnen FvD ferm ontkend. De expertgroepen bestonden wel maar zijn massaal genegeerd. Volgens partijbestuurder Gideon van Meijeren zijn amendementen van leden eigenlijk niet mogelijk. De statuten zeggen echter dat de leden het programma kunnen wijzigen. Bij deze vergadering lijkt het alsof het partijbestuur met de hand over het hart heeft gestreken, terwijl het gewoon om een ledenrecht gaat.

We horen dat er ontzettend veel amendementen zijn binnengekomen, maar er komen er maar vier in stemming. Hoe deze enorme reductie heeft kunnen plaatsvinden blijft onduidelijk. Echt afwijken van de partijlijn doen de amendementen sowieso niet, zoals het idee om christelijke feestdagen niet te vervangen door het Suikerfeest. Andere zijn irrelevant voor de hoofdlijn van Forum, zoals een pleidooi voor de Lelylijn, een toekomstige spoorlijn van Lelystad via Heerenveen naar Groningen. Wat de stemming ook is, de leden zijn elke keer in groten getale voor, al kan niemand dus controleren of dit echt zo is.

‘Zou er werkelijk niemand bij Forum een hogere plek op de kandidatenlijst willen?’

Ook bij de toedeling van functies is er geen transparantie. Je zou video’s verwachten over de leden van de nieuwe auditcommissie, zodat de partijleden weten over wie ze gaan stemmen, maar we horen alleen wat namen en dan gaat Forum meteen tot stemming over. Vragen stellen aan de voorgestelde partijbestuurders staat niet op het programma terwijl ze allemaal dubbelfuncties hebben, hetgeen door de eigen integriteitscode wordt bekritiseerd. We komen alleen iets te weten over de carrières van de nieuwe partijbestuurders. Zo heeft de opvallend goed uitziende Joris van den Oetelaar uit Brabant, tevens Statenlid, een manage en daar is hij erg druk mee.

De kandidatenlijst wordt in één keer in stemming gebracht, zonder enige wijziging. Zou er werkelijk niemand bij Forum een hogere plek op de kandidatenlijst willen? Na de stemming – als de lijst dus al is vastgesteld – wordt opgemerkt dat de leden de kandidaten moeten leren kennen en dat FvD biografieën gaat aanleveren, inclusief foto’s. Zou je dat niet voor de stemming doen, vraag je je af. Baudet komt wel met een eigen ‘motie’ dat Theo Hiddema nog drie weken extra de tijd krijgt om te bedenken of hij niet toch op de kandidatenlijst wil staan. Er volgt een stemming en daar is alweer een Noord-Koreaanse meerderheid.

Zo leren we vandaag dat Forum enorm is opgeknapt door het weglopen van vele politici, leden en bekende gezichten als Annabel Nanninga en Derk Jan Eppink. De show draait voortaan alleen nog om Baudet en zijn trouwe vazallen. Niemand legt hem een strobreed in de weg aangezien de resterende leden ongetwijfeld fan zijn en dus geld doneren, boeken kopen en vergeten kritische vragen te stellen. Zo kan Baudet doen wat hij wil. Er hoeft niet eens meer aan basale procedurele eisen te worden voldaan. Het heeft alles weg van een groot toneelstukje om de schijn op te houden dat Forum een normale partij is en zo subsidie binnen te harken.

Dat leidt tot maar één vraag: waarom krijgt een eenmanspartij als de PVV geen subsidie maar FvD wel?