Buitenland

Trump zette Republikeinse senator onder druk tijdens bestorming van Capitol Hill

09-01-2021 15:06

De ondergang (foto via Marco Zuppone)

De verliezer van de laatste Amerikaanse presidentsverkiezingen, Donald J. Trump, blijft zich verzetten tegen het democratische proces. Zaterdag werd duidelijk dat hij tijdens de dodelijke rellen op Capitol Hill contact heeft gelegd met een Republikeinse senator. Deze stond op het punt om de verkiezingswinst van Joe Biden officieel en ceremonieel te bekrachtigen.

Zoals alle eerdere pogingen om de verkiezingsuitslag terug te draaien mondde ook deze poging uit in een tragisch hilarische faal. Trump wilde praten met senator Tommy Tuberville, maar kreeg zijn collega Mike Lee aan de lijn.

In het gesprek liet de Amerikaanse president opnieuw weten dat de verkiezingen zijn gestolen. Ook Rudy Giuliani, een van de laatste bondgenoten van Trump, liet een laatste ultieme smeekbede achter op de voicemail:

“Ik bel je omdat ik met je wil bespreken hoe ze deze hoorzitting proberen te versnellen en hoe we jullie, onze Republikeinse vrienden, nodig hebben om te proberen het te vertragen. (…) Ik weet dat ze vanavond om 20.00 uur weer bij elkaar komen, maar de enige strategie die we kunnen volgen, is bezwaar te maken tegen talloze staten en kwesties aan de orde te stellen.”

Eerder trachtte Donald Trump ook vice-president Mike Pence en zijn partijgenoten in Georgia te overtuigen van massale verkiezingsfraude. Een grote beschuldiging die volgens de rechters in Amerika nergens op is gebaseerd. Het besef dat al deze politieke bestuurders onderdeel zijn van een trias politica en gebonden zijn aan allerlei wetten en procedures dringt maar niet door bij de Donald. Hierdoor zal het laatste hoofdstuk van 45 waarschijnlijk nog het beste gelezen worden in de toekomst. Sad.

Hoe Trump probeert het democratische proces te manipuleren: