Buitenland

Trump is nog een ruime week president, toch willen Democraten nu impeachment

11-01-2021 11:18

De Amerikaanse president Donald Trump.

Zucht. Donald Trump is nog twee weken president, maar toch hebben de Democraten besloten dat het verstandig is om een impeachment-procedure te starten. De Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, heeft in een brief aangekondigd klaar te zijn om een afzettingsprocedure tegen president Donald Trump te beginnen, tenzij hij binnen enkele dagen uit zijn ambt wordt gezet.

Het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten een meerderheid hebben, zal begin deze week stemmen over een resolutie waarin vice-president Mike Pence wordt opgeroepen om een beroep te doen op het 25e amendement. Het 25e amendement voorziet in de mogelijkheid dat de vicepresident met een meerderheid van het kabinet de president verklaart niet in staat te zijn om zijn functie uit te voeren, en vervolgens diens taken en bevoegdheden overneemt.

Tot nu toe steunen 210 leden van het Huis van Afgevaardigden, bijna een meerderheid, een voorstel om aan te dringen op impeachment van de president na de rellen in en rond het Capitool van afgelopen woensdag.