Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Pieter Omtzigt

12-01-2021 09:31

Gezondheid

 

Beste Pieter,

Nou, dat is dan duidelijk.

Als niet alle 75 Kamerleden van VVD, CDA, D66 en Christenunie vóór een eventueel debat over de Toeslagaffaire beloven dat ze tegen een motie van wantrouwen stemmen, ontloopt premier Mark Rutte het debat door het ontslag van het hele kabinet aan te bieden.

Platte, ordinaire machtspolitiek.

Met als boodschap: de heer Omtzigt mag in het Kamerdebat zijn rituele dansje wel weer doen, als we van tevoren maar weten dat hij (zoals altijd) tekent bij het kruisje.

Van de Rutte die empathie veinsde voor de tienduizenden mensen die onder zijn leiding de ellende en soms zelfs de dood zijn ingejaagd, is niks meer over. Het gaat nu gewoon om de verkiezingen. Hij gaat liever de verkiezingen in als de man die geheel zelfstandig de verantwoordelijkheid neemt voor (goed onthouden!) zijn eigen misdaden, dan als de man die moest aftreden nadat Renske Leijten en jij hem alle hoeken van de nationale vergaderzaal hebben laten zien.

Het enige argument dat ze nog hebben om te willen blijven zitten, is: een aftreden van het kabinet is, zo vlak voor de verkiezingen, een symbolische daad.

Dat klopt.

Sale / Solden 2021

 

Het is een symbool van politieke zuiverheid. Een symbool misschien ook wel van (in het geval van Rutte van louter gespeelde) deemoed.

Daarom is die symbolische daad ook zo nodig.

En daarom heb jij, als iemand van wie velen nog dénken dat-ie rechtschapen is, ook geen keus.

Jij kunt niet voor het debat je steun aan Rutte 3 geven.

Jij moet, voor al die slachtoffers, veelal van kleur, Rutte tijdens dat debat alle hoeken van de kamer laten zien.

En daarna de spreekwoordelijke trekker overhalen.

Je kunt ook niet ná het debat je steun aan Rutte 3 geven, want daarvoor waren zijn misdaden te erg.

Je moet het hoe dan ook doen.

Voor het land en voor de mensen.

Als Rutte die afstraffing ontloopt door voor het debat zijn ontslag aan te bieden, is er nog geen man overboord. Dan kunnen jullie hem tot 17 maart niet alleen zijn misdadige rol als capo di tutti capi in de hele Toeslagaffaire verwijten, maar ook zijn misselijkmakende lafheid.

Groet,

JanD

PS. Een cadeautje waarvan ik me afvraag of je het al hebt.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ kun je gratis lezen. Wil je doneren, dan kan dat via Backme.

(Advertenties)