Binnenland

Britse pers woedend op Nederlandse douanier die sandwich afpakt bij grenscontrole

12-01-2021 15:48

Screenshot van 1vandaag

Het journaille in het Verenigd Koninkrijk heeft de afgelopen dagen geschokt gereageerd op beelden uit het programma 1vandaag. Hierop is te zien hoe de boterhammen met ham van een vrachtwagenchauffeur uit het Verenigd Koninkrijk worden afgepakt door een Nederlandse douanier. Volgens EU-regels mag er namelijk geen vlees of melk worden ingevoerd van buiten de unie voor eigen consumptie.

Beteuterd vraagt de trucker nog of hij het brood zonder vlees wel mag houden:

“No, everything will be confiscated – welcome to the Brexit, sir. I’m sorry.”

Zegt de grensmedewerker er hier nog vrij tongue in cheek bij. De Britse pers ziet dit duidelijk totaal anders. Volgens The Daily Express gedraagt onze landgenoot zich met deze uitlating ronduit spottend. The Sun spreekt op zijn beurt van een slechte grap die laat zien hoe bureaucratisch de EU is.

Veel reageerders in de kranten wijzen er ondertussen op dat de Britten Nederland ooit brood hebben gegeven tijdens de Tweede Wereldoorlog (nog dank daarvoor btw). Helaas wordt hieruit de bizarre conclusie getrokken dat ons land de eigen wetten maar opzij moet schuiven zodra er zo’n bleke eilandbewoner richting de grens waggelt. Brexit is Brexit en grenzen zijn grenzen. De Britse bazen kozen er verder bewust zelf voor om de campagnebelofte van het VK als Noorwegen 2.0 niet na te komen.

The Daily Mail meent echter dat de Brit wordt uitgelachen en spreekt van een trieste vorm van muggenzifterij. In het dagblad pleit parlementariƫr Andrew Bridgen (Tory) verder dat de voedselcontrole ook helemaal niet nodig is, omdat iedere Nederlander heus wel weet met wie ze te maken hebben:

“De Nederlanders weten, net als alle andere EU-leden, dat wij de hoogste voedselkwaliteit hebben in Europa.”

De krant vind het dan ook ongelofelijk dat de EU de Britten nu behandelt alsof ze geen lid meer zijn van de unie.

‘Disch isch not allauwt in du Netterlends sir’