Reportage

Een avondje Forza – Rechts maakt ter nagedachtenis aan Pim Fortuyn weer eens ruzie 

14-01-2021 16:16

Paul Meijer.

De implosie van Forum voor Democratie is nog maar een paar weken oud en het volgende politieke drama op populistisch rechts dient zich alweer aan: er is oorlog uitgebroken binnen een lokaal partijtje in de gemeente Haarlemmermeer: Forza. Oprichter Paul Meijer wordt verdacht van malversaties en een leven op kosten van de belastingbetaler. Hij zou het fractiebudget hebben gebruikt voor zijn boodschappen, de reparatie van zijn auto en een seizoenkaart van Ajax. Er is ook goed nieuws: Paul zit in de politiek om de erfenis van Pim Fortuyn in ere te houden. Hij zal zeker niet stoppen met zijn politieke werk en zo zullen we Pim zeker nooit vergeten.

‘Gelukkig hapert de techniek slechts elke vijf minuten’

Jaren geleden ontmoette ik Paul bij een ‘rechtse barbecue’ waarvoor met name mensen uit de hoek van de PVV en FvD waren uitgenodigd. De gastheer was een goede bekende van zowel Wilders als Baudet. Paul was er ook. Hij legde me uit dat hij het helemaal anders doet dan al die mislukte partijen op rechts: zij draaien om snel succes op landelijk niveau en trekken daarom veel baantjesjagers aan. Paul bouwt Forza echter stap voor stap op. Zo streek Forza na Haarlemmermeer ook in andere gemeenten neer. De partij zit tegenwoordig ook in de gemeenteraden van Velsen en Castricum.

Toch is het nu helemaal mis en Paul wil ons dat graag uitleggen. Deze woensdagavond is er een livestream op Facebook en YouTube om ons te informeren. De aankondiging meldt dat Paul gaat vertellen hoe Forza gekaapt wordt. Op de achtergrond zien we wolkenkrabbers, zodat deze chat in niets doet denken aan de plaats waar dit drama zich afspeelt: Hoofddorp. We worden welkom geheten door Bert de Ruiter. Hij was ooit raadslid van Forza, dus dit is niet bepaald een garantie voor een feitelijk en niet-gekleurd gesprek hoe het nu met de club gaat. Gelukkig hapert de techniek slechts elke vijf minuten.

‘Paul vindt het heel moeilijk uit te leggen hoe het nu gaat’

Paul vertelt dat hij drie keer de verkiezingen heeft gewonnen. Deze crisis heeft een landelijk tintje want PVV-Kamerlid Fleur Agema was ooit bij Forza betrokken en zij en Paul zijn nog steeds dikke maatjes. Paul vindt het heel moeilijk uit te leggen hoe het nu gaat. Het begon allemaal toen er geluiden waren dat het tijd werd dat er een nieuwe fractievoorzitter zou komen. Lees: de fractie in Haarlemmermeer wilde eigenlijk wel eens van Paul af. Toen stond hij genereus zijn plekje af en wierp ene meneer Vermeulen zich op om de nieuwe leider te worden. Dat leverde volgens Paul dan weer erg weinig enthousiasme op.

Zo bleef Paul fractievoorzitter en dat maakte Vermeulen dan weer boos, die een integriteitsmelding deed. Daar is nog niets over te zeggen want het onderzoek is nog bezig, meldt Paul. Het rapport is nog geheim en hij heeft sowieso nergens aan meegewerkt. Er schijnen financiële onregelmatigheden te zijn en hij is erg zwart gemaakt in de media. Zo heeft TPO-columnist Jan Dijkgraaf een heel naar stuk over hem geschreven. Op de achtergrond probeert men Paul intussen uit de partij te zetten maar dat is raar want Paul is de landelijk voorzitter. Hoeveel leden Forza heeft vertelt hij er niet bij.

Zo is een patstelling ontstaan. Paul weet niet of Vermeulen nog steeds bij Forza hoort en twijfelt ook of hij zelf nog wel in de partij zit. Er is in ieder geval een nieuwe fractievoorzitter, Jordy Schaap, maar die communiceert niet. Paul begint te klagen dat hij de partij heeft opgericht en dus onder de naam Forza moet kunnen opereren. Oud-PVV-senator Dannij van der Sluijs heeft volgens Paul het verhaal de wereld in geholpen dat Vermeulen vermogend is en de tekorten op de rekening van Forza wel zou willen aanvullen, als Paul maar ophoepelt. Paul weet dat Vermeulen een broodjeszaak heeft.

‘Dan zullen ze ook altijd wel wat vinden want er zit een bonnetje voor Fristi in de administratie’

Dit is een chantagepoging, denkt Paul. Er zijn geen tekorten. Paul vindt dat zijn zaak lijkt op die van Richard de Mos: men laat de rechtszaak pas voorkomen als de verkiezingen weer voor de deur staan. Dan zullen ze ook altijd wel wat vinden want er zit een bonnetje voor Fristi in de administratie. Paul gaat in ieder geval door met zijn politieke werk en zal zich desnoods doodvechten. Ondertussen heeft Vermeulen geroepen dat hij de Haarlemmermeer van Paul gaat verlossen, maar dat zal wat Paul betreft zeker niet gebeuren. De VVD is nu immers de winnaar.

Edwin Wagensveld van Pegida steekt Paul via de chat nog een hart onder de riem. Paul noemt Edwin een hele fijne gozer. Hij dankt ons voor onze steun, al hebben de fracties in Velsen en Castricum hun enthousiaste steunbetuigingen aan Paul nog even uitgesteld. Hij wil ondertussen een crowdfundingactie starten voor zijn back-up plan, denkt dat de leden hem steunen en verzekert ons dat hij zijn kiezers niet in de steek laat. Intussen kijken er een kleine vijftig personen naar de stream op een bevolking van ruim 150.000 mensen. Het lijkt er niet op dat men in Haarlemmermeer nog een extra episode ter nagedachtenis aan Pim Fortuyn wil meemaken.