Binnenland

Yoga op de biblebelt: ‘verkrachting van het onderbewuste die de duivel binnenlaat’

14-01-2021 16:28

Foto via Bruce Mars

Yoga. Een gateway drugs richting hel? Of onschuldige ademhalingsoefeningen voor verveelde huisvrouwtjes? Het is een vraag die het Nederlands Dagblad nu al weken op vrij kleinburgerlijke wijze bezighoudt. Het begon allemaal met een stuk over Zoë Pruijssers, een christelijk meisje dat Jezus ontmoette tijdens het boeddhistisch mediteren. Een schokkende onthulling, want op de Biblebelt zijn ze nog altijd wat huiverig voor zulke afgoderij.

Het christelijke dagblad trok dan ook een blik expertise open om dit alles in de juiste christelijke context te plaatsen. Volgens sommige geleerden staat yoga namelijk gelijk aan ‘verkrachting van het onderbewuste’ die de duivel binnenlaat. Zenmeditatie zou dan ook even schadelijk zijn als uitverkoopcrack achter het centraal:

“Je denkt misschien Jezus in je hart te voelen, maar het is Boeddha. Of nog erger: Satan zelf.”

Aldus Theoloog Willem Ouweneel in zijn bestseller: Het domein van de slang. Andere bijbelduiders menen juist dat alles wat goed is van God komt en dus Yoga ook. Zelf lijkt de krant het meest voor de ‘stoere’ evangeliserende variant te voelen. Was het immers niet Jezus van Nazareth die de oude Romeinen en Grieken vanuit zijn graf wist te bekeren?

“Wat met de Griekse wijsheid en cultuur kon, kan dat niet ook gebeuren met de wijsheid van het oosten? Jezus naast een Boeddhabeeld – dan heeft niet Jezus een probleem, maar Boeddha.”

Laat Dick Schinkelshoek weten. Wel moeten dappere christenen die boeddhistisch mediteren rekening houden met gelovigen die minder sterk in hun schoenen staan. Voor je het weet zit je als kerkgemeenschap opgescheept met een stel geradicaliseerde boeddhisten die vrede en harmonie prediken. Dit is ook precies waar Fritz Kaiser ,baptistenvoorganger, deze donderdag voor waarschuwt. Wat begint als onschuldig gestrek kan later zomaar overgaan in heidense manipulatie:

“Als je bijvoorbeeld een yogaoefening met de zonnegroet begint? Op zijn minst lijkt hier sprake te zijn van syncretisme, het vermengen van christelijke en heidense rituelen, waar ik toch erg voor zou willen waarschuwen.”

Tot slot komt ook nog ervaringsdeskundige Martin Kamphuis aan bod. Hij leerde de Heer kennen via het boeddhisme en weet daardoor hoe gevaarlijk deze oosterse spirituele meditatietechniek is. Volgens hem zijn gelukkig steeds meer christenen bewust van de schade die yoga veroorzaakt:

“Yoga is niet bedenkelijk maar gevaarlijk. Je zet ongemerkt een luik open in de geestelijke wereld, wat je niet moet doen. Als christen dienen we de Here Jezus en geen andere goden. We kunnen niet twee heren dienen.”