Binnenland

Arnhem worstelt met namen van blanke mannen op straatnaamborden

21-01-2021 17:48

Arnhem. Foto via Bart Ros

Arnhem is een mondaine stad vol mondaine mensen en dus besloot de gemeenteraad onlangs om een einde te maken aan ouderwetse blanke mannennamen op de straatnaamborden. Voortaan zouden de Arnhemse boulevards enkel nog vernoemd worden naar koloniale verzetsstrijders en feministische actievoerders.

Zoals zo vaak met diversiteitsplannen houden ze totaal geen rekening met wat de werkelijke meerderheid van de bewoners nu eigenlijk voelt of wenst. De gemiddelde Arnhemmer zit namelijk helemaal niet te wachten op een tweede hondslelijke Nelson Mandelabrug, die wil gewoon lekker bier drinken op het Theo Bosplein!

De clubheld van Vitesse kreeg in een straatnamenpoll van de Gelderlander  maar liefst driekwart van alle stemmen. Ook veel andere namen die werden geopperd behoorden toe aan mannen met de verkeerde huidskleur en dat is volgens de initiatiefnemers nou net niet de bedoeling:

“Je kan niet zijn wat je niet kan zien. Zichtbaar moet zijn welke mensen ons voorgingen in de geschiedenis. Dat moeten dan niet alleen maar witte mannen zijn die het verschil hebben gemaakt.”

Aldus fractievoorzitter van GroenLinks Mark Coenders. Om die reden moeten straatnaamborden van foute blanke mannen een QR-code krijgen met een disclaimer daarop. Volgens cultuurgeschiedenis Remco Raben ontstaat het verschil tussen politiek wensdenken en de realiteit op straat overigens doordat mensen zichzelf graag herkennen in hun omgeving.

“Die raakt de essentie van heel veel mensen. Witte Nederlanders hebben daar niet zoveel weet van.”

Waarvan akte.

We lopen over het Velperplein en door de Ketelstraat…