Binnenland

Ook buurgemeenten willen geen Amsterdamse windmolens in de achtertuin

22-01-2021 14:00

Screenshot van IJburg tv

De energietransitie gaat aan geen enkel stukje Nederland voorbij, dus ook niet aan de Randstad. Hierdoor veroorzaken de duurzame plannen niet langer enkel onrust bij domme boeren in de provincie, maar ook steeds vaker bij wereldbewuste kosmopolieten in de progressieve grote steden.

Deze transitie richting voortschrijdend inzicht is nog het best zichtbaar in de regio Amsterdam. Daar zorgt een plan om windmolens op het IJ te zetten voor veel onrust en kabaal. Niet alleen in de hoofdstad zelf, maar ook in de omliggende gemeenten. Zo heeft Zaanstad, net als Oostzaan en de Ronde Venen eerder, ‘ernstige bezwaren’ tegen de bouw van 150 hoge windmolens op de gemeentegrens bij het IJ.

In een brief aan grote buurman Amsterdam klaagt de Zaanse gemeenteraad dat ze zelf al bouwplannen heeft vlak bij de plek waar de windturbines moeten komen te staan. De Zaanse politiek wil dan ook dat hun positie serieuzer wordt genomen binnen de Amsterdamse gemeenteraad. Het kan volgens hen niet zo zijn dat een kleinere gemeente bestuurlijk wordt gedwongen om de eigen belangen te schaden voor de groene droom van een stel buitenlandse multinationals.

Blijft de grote vraag: waar moeten we die windmolens dan wel neerzetten?