Binnenland

Energiebedrijf Vattenfall vindt kritiek op bouw grootste biomassacentrale NL onredelijk en ongepast

25-01-2021 12:21

Foto via: qinghill

Het energieconcern Vattenfall is niet te spreken over de protesten tegen de bouw van de grootste biomassacentrale van het land. De Zweedse multinational is van plan om deze neer te zetten in de buurt van Diemen, aldus de Telegraaf. Activisten dreigen nu om nooit meer energie bij Vattenfall te kopen als dit doorgaat. Ook dient er op 1 februari een rechtszaak vanwege de vergunning die de provincie Noord-Holland aan het bedrijf heeft afgegeven.

Bestuursvoorzitter Martijn Hagens vindt dit alles maar hoogst onredelijk en ongepast. Volgens hem kunnen de demonstranten zich beter constructief opstellen en meedenken. Vattenfall kan momenteel zelf namelijk geen ‘duurzamer‘ alternatief in Nederland verzinnen dat snel gerealiseerd kan worden.

De demonstranten zijn het hier niet mee eens. Volgens Fenna Swart van Comité Schone Lucht zou Vattenfall zich juist veel meer zorgen moeten maken om het eigen groene imago:

“Het is schandalig dat een zelfbenoemd ’duurzaam’ energiebedrijf het laat aankomen op deze rechtszaak. Terwijl al lang en breed bekend is dat biomassaverbranding een aflopende zaak is. Hierdoor maakt Vattenfall zichzelf volkomen ongeloofwaardig en belachelijk. Het is toch een energiebedrijf en geen houtstookbedrijf?”

In juni liet Vattenfall overigens nog weten geen centrale te willen bouwen zonder breed draagvlak. Oud-minister van Klimaat Eric Wiebes weigerde daarentegen onlangs nog om een einddatum te noemen waarop de overheid stopt met het subsidiëren van houtverbranding. Of de biomassacentrale in Diemen er mag komen wordt in het voorjaar van 2022 beslist.

Fragment uit de documentaire Planet of the Humans van hippiepacifist Michael Moore over het grootkapitaal dat achter de schermen deze ‘groene droom’ pusht: