Binnenland

Na de pedojager laat nu ook de relschopjager steeds vaker van zich horen

28-01-2021 17:10

Jongeman met een boodschap aan de maatschappij (foto via Maarten Brante maartenbrante.com)

Na de pedojager heeft de politie er weer een nieuwe kopzorg en/of assistent bij: de relschopjager. Veel mensen op het internet maken momenteel namelijk actief jacht op deze criminelen. Beelden van de rellen zijn natuurlijk niet moeilijk te vinden en hetzelfde geldt voor social media-profielen en telefoonnummers van werkgevers.

Tegelijkertijd blijft goed politie-onderzoek een vak apart en is een fout volgens online zoek-expert Nico Dekens zo gemaakt. Als voorbeeld noemt hij de zoektocht naar een Eindhovense kopschopper uit 2013. Hierbij werden mensen onterecht beschuldigd en besmeurd:

“Daar zit mijn angst: wanneer gaat dit fout? Er zijn nu veel mensen boos. Je moet heel zeker zijn van je zaak. Het gaat om de context. Eén puzzelstukje is geen info, je moet het altijd valideren in meerdere bronnen.”

Aldus Dekens tegen het Algemeen Dagblad. Bas Nijssen uit Weert kan hierover meepraten. De 21-jarige man kreeg op een ochtend van zijn moeder te horen dat hij op Dumpert werd weggezet als relschopper. Dit terwijl Nijssen gewoon netjes thuis met natgekamde haartjes op de bank zat tijdens de avondrellen. Hij vermoedt dat iemand zijn naam heeft genoemd om te pesten.

Voor de politie en het OM is het verschijnsel aanleiding om nog eens te benadrukken dat burgerhulp welkom is, maar dat sommige wetten en regels heilig zijn:

“(..) het plegen van strafbare feiten accepteren we nooit. Als mensen voor eigen rechter spelen, trekken we een grens. Iedere verdachte heeft recht op een eerlijk proces, in plaats van een publieke veroordeling’.

De afgelopen dagen werden in heel het land al honderden mensen opgepakt. Ook melden inderdaad veel verdachten zich zelf bij de politie nadat ze waren herkend op beeld.

Herkent u iemand toevallig?