Richard de Mos – Stoppen met theedrinken en beginnen met (her)opvoeden

28-01-2021 13:12

CC foto: Maarten Brante.

Onze straten zijn de laatste dagen geterroriseerd door tuig van de richel. Geweld, plunderingen en vernielingen, meestal gepleegd door minderjarige relschoppers. Bij zulke ernstige incidenten past geen eindeloos theegeslurp, maar moet er als de wiedeweerga worden begonnen met het heropvoeden van deze ontspoorde jeugd en van hun ouders. Want veel vaders en moeders hebben de grip op hun kinderen totaal verloren.

Waar waren de ouders van de relschoppers die deze week zo tekeer gingen in tal van wijken in Nederland? Dat is de vraag die wij onszelf moeten stellen. In Rotterdam was één van de aangehouden jongens nog maar 11 jaar. Omdat hij te jong is voor vervolging, kwam hij er vanaf met een stevig gesprek.

Ondanks de heftigheid van de rellen is men al begonnen met het goedpraten daarvan. Dat we te maken hebben met gefrustreerde jeugd, met een sociaal fenomeen en natuurlijk wordt gretig de discriminatiekaart getrokken.

Maar kom op, er is in dit land geen enkele reden om te gaan rellen en om geweld te gebruiken. In eerste instantie was op de rellen maar één reactie nodig: afkeuren en straffen. Heeft u gisteren uw zoon gemist? Heeft u zich afgevraagd waar hij was? Heeft u die ook gebeld om te zeggen: ‘kom thuis, het is negen uur geweest’? Of heeft u toch de spulletjes die hij meenam naar huis gezien en gedacht ‘ach, het is normaal dat het zo gaat’? Het zijn de woorden van Aboutaleb in een filmpje, waar hij zich ook richt tot ouders van de relschoppers.

Wij delen de zorgen van de Rotterdamse burgemeester. Als je je kind niet thuis kan houden, ben je verantwoordelijk voor de schade die het aanricht. Houd korte lijntjes met de instanties als je hulp nodig hebt bij de opvoeding. Maar veel ouders weten niet hoe ze grip op hun kinderen moeten houden. Daarom moeten ouders, met hun kinderen, heropgevoed worden. Niet vrijblijvend, maar verplicht. Wie niet meewerkt moet gekort worden op de bijstand. Ook uithuisplaatsingen moet bij ontspoorde jeugd niet worden geschuwd. Heropvoedingstrajecten met scholing en begeleiding naar werk, zullen vruchtbaarder zijn dan blijven bij ouders die thuis niets meer te zeggen hebben. Die de macht over hun kind totaal kwijt zijn.

 Samen geschreven met Tanya Hoogwerf (Leefbaar Rotterdam) en Wil van Soest (Partij van de Ouderen). Beiden zijn raadslid en kandidaat-Kamerlid bij Code Oranje.