Binnenland

Ook CDA begint geduld met minister De Jonge te verliezen vanwege vaccinatievertraging

29-01-2021 14:19

Hugo de Jonge voor de pandemie (screenshot)

Ondanks dat minister Hugo de Jonge belooft dat de Nederlandse achterstand qua prikken binnenkort wordt goedgemaakt rommelt het. Niet alleen klinkt er kritiek in het land, maar ook steeds meer vanuit de eigen gelederen. Zo eist CDA-Kamerlid Joba van den Berg dat De Jonge sneller schakelt, zeker nu AstraZeneca haar belofte weigert na te komen.

“We kunnen nog vijf keer herhalen dat we te traag zijn begonnen, maar nu moeten we vooruit!”

Met de ministerraad ligt de gezagdrager eveneens regelmatig in de clinch. Zo vindt De Jonge dat zijn collega’s soms net doen alsof zij ook minister van Volksgezondheid zijn. Andersom menen veel ministers dat De Jonge, hoe verrassend, te weinig haast maakt. Zo blijkt ook uit deze quote in het Parool van een anonieme minister gericht aan hem:

“We bungelen onderaan in Europa, de vaccinatiecampagne komt traag op gang. We vragen heel veel van mensen. Er is veel onzekerheid.”

Minister De Jonge wijst ondertussen vooral naar het ‘voorzichtigere voorraadbeheer’ van Nederland. Dit zou samen met de trage start de reden zijn dat ons land onderaan bungelt op vaccinatielijstjes.

24 uur per dag prikken heeft tegelijkertijd geen zin. Volgens de Jonge is Nederland dan zo door haar voorraad heen. Ook de roep om het leger in te zetten is volgens hem zinloos:

“(er zijn) al militairen zijn betrokken bij de logistieke operatie en de beveiliging en we makkelijk meer kunnen prikken. Dat is niet ons probleem. Het gaat om één ding: komen er voldoende vaccins binnen? Dat bepaalt het tempo.”