Opinie

Wie aan de goede kant van de geschiedenis wil staan koopt nu boeken van J.K. Rowling

30-01-2021 12:44

Berlin, 1933. Opernplatz, Bücherverbrennung. Bundesarchiv, Bild 102-14597 / Georg Pahl / CC-BY-SA 3.0. Cropped by TPO.

Wie zeker wil zijn straks aan de goede kant van de geschiedenis te staan doet er juist aan om nu zoveel mogelijk uit het oeuvre van J. K. Rowling aan te schaffen. Als later de mist is opgetrokken en de geschiedenis oordeelt over de onderdrukking, de mensenrechtenschendingen en de genocide kun je maar het beste beschikken over de boeken die werden verbrand toen de barbaren kwamen om de onschuldigen te onderdrukken, de vrijheid op te vreten en de wereld te vernietigen.

Al ben ik er niet zeker van dat slechts het aanschaffen van het oeuvre van een groot en geniaal talent als Rowling voldoende is voor na de geschiedenis. Ook Nabokov’s Lolita, Karl Ove Knausgård’s Buiten de wereld, het oeuvre van Houellebecq en uiteraard alles van Jip & Janneke konden wel eens snel op de brandstapel belanden. De geschiedenis herhaalt zich nou eenmaal altijd sneller dan voor mogelijk kan worden gehouden.

De kans dat zij die nu boeken van J. K. Rowling verbranden zullen worden genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede is aanwezig. Voor vernietiging en onderdrukking is in het droomlandschap van deugers en fatsoenlijken immers nog nooit een prijs te groot geweest.