Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Frans Weisglas

31-01-2021 09:31

DrankDrank

Heer Weisglas,

Het was goed te vernemen dat u nog leeft.

Ik bedoel: op de website waarop u zichzelf verkoopt als dagvoorzitter, gespreksleider, spreker, gastdocent, columnist, mediatrainer en lobbyistencoach belooft u ons een wekelijkse column, terwijl de laatste alweer dateert van 9 augustus 2017.

Daarin schreef u dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de onderhandelingen over Rutte 3 snel moesten afronden. Dat is, om precies te zijn, 1273 dagen vol leugens, doofpotten en andere wandaden van uw geliefde leider Mark Rutte geleden.

Hoe ik desondanks weet dat u nog leeft?

Nou, mij bereikte een Twitter-bericht van uw hand dat u gisteravond tegen middernacht produceerde.

Dit bericht:

Aangezien kinderen en dronken mensen de waarheid spreken, neem ik die tweet van u uiterst serieus.

U wilt dus werkelijk dat de redactie van het Staatsomroep-programma Buitenhof Thierry Baudet vandaag gaat interviewen over het diner van 20 november 2020 met een aantal toenmalige kandidaat-Kamerleden van Forum voor Democratie die inmiddels lang en breed elders onderdak hebben gevonden of wier naam we inmiddels alweer vergeten zijn?

Dat diner waarover álles is gezegd en geschreven?

Omdat u blijkbaar bang bent dat de redactie van Buitenhof en Twan Huys (bepaald geen beginnend interviewer) uw eerste tweet niet goed gelezen hebben, spreekt u hen nog een keer rechtstreeks aan. “Beste redactie van Buitenhof, gaat u Baudet wel goed bevragen over zijn uitlatingen op het bekende diner waarna vrijwel iedereen op zijn kandidatenlijst weg liep.”

De waarheid is: u wilt helemaal niet dat Thierry Baudet bij Buitenhof zit.

Buitenhof interviewt tot de verkiezingen weliswaar elke week een andere lijsttrekker, maar Thierry Baudet zou wat u betreft geboycot moeten worden. Zoals de media en u in uw tijd als Kamerlid en vice-voorzitter namens de VVD met de gekozen volksvertegenwoordiger Hans Janmaat omgingen, zeg maar.

U weet vast nog wel dat die houding een fijne voedingsbodem was voor de ‘domestic terrorists’ die op 29 maart 1986 een aanslag met brandbommen pleegden op Hotel Cosmopolite in Kedichem, waar Janmaat en zijn club vergaderden en die zijn latere echtgenote Wil Schuurman voor het leven invalide maakte.

Saillant detail: er werd over die aanslag op een collega niet één Kamervraag gesteld. Maar de fracties van PPR en PSP (twee van de voorlopers van het huidige GroenLinks) stelden wél Kamervragen over de behandeling van de gearresteerde actievoerders. Daderknuffelen (en erger!) zit daar al decennia in het DNA.

Maar goed, uit het feit dat u het “ongelooflijk” vindt dat Baudet vandaag bij Buitenhof zit, kunnen we dus concluderen dat u niets geleerd heeft van de rol van politiek en media bij aanslag op Janmaat.

Als je een gekozen volksvertegenwoordiger maar genoeg criminaliseert, zijn er altijd wel een paar extreemlinkse mafklappers te vinden die de zaak met geweld voor je oplossen. Ik wilde bijna zeggen: vraag maar aan Pim Fortuyn. Maar ja…

Ik had van een partijcoryfee van de VVD eerlijk gezegd tóch iets meer klasse verwacht.

Hartelijke groet,

JanD

PS. Ik heb een heel nuttig cadeautje voor u gevonden. Een soort geheugensteuntje.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ kun je gratis lezen. Wil je doneren, dan kan dat via Backme.

(Advertentie)