Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: BIJ1, Volt, Ja21 en CodeOranje maken kans op een zetel

31-01-2021 09:52

© Pixabay

Ook in deze onrustige week zijn de verschuivingen in politieke voorkeur gering. Wat wel opvalt is dat er nogal wat nieuwe partijen zijn, die -meer dan bij vorige verkiezingen- een kans lijken te maken op een zetel. Bij de volgende nieuwe partijen is dat op dit moment het geval: JA21 (maar die staat al een tijdje op meerdere zetels), BIJ1, Volt en CodeOranje (zeker in de regio Den Haag). De andere nieuwe partijen worden ook wel genoemd, maar op dit moment nog niet in de buurt van 1 zetel.

Dit is de uitslag van vandaag. D66 is was aan het wegzakken en de PvdA komt weer wat terug. Maar al met al staan de regeringspartijen op dit moment met 72 zetels dicht bij de meerderheid en de drie linkse partijen scoren bij elkaar 33 zetels, terwijl PVV, FVD en Ja21 bij elkaar op 31 zetels staan.

Naar aanleiding van de invoering van de avondklok en de rellen zijn een aantal stellingen voorgelegd. Dit is een overzicht van de mensen die het met die stellingen eens zijn naar hun huidig stemgedrag. Ook hier zien we weer grote verschillen naar huidig stemgedrag. Daarbij valt vooral op hoezeer de kiezers van FVD van oordeel verschillen van de rest van de kiezers. Maar toch ook dat 60 procent van de Nederlanders begrijpt dat er nogal wat mensen gefrustreerd zijn over de beperkingen die men opgelegd krijgt en de avondklok.