Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Jaap van Dissel

01-02-2021 09:31

Meneer Van Dissel,

Mag ik u even storen tijdens het tellen van uw geld?

De Staatspropagandamachine heeft gemeld dat uw Outbreak Management Team (OMT) heeft geadviseerd om de basisscholen en kinderopvang vanaf 8 februari weer open te gooien en dat het kabinet jullie advies heeft overgenomen.

Dat “wij volgen de adviezen van de deskundigen” is het vaste mantra dat de hoofddaders in dit rampendossier, Rutte en De Jonge, al vanaf 2020 op ons afvuren. Waardoor ze, als dingen echt fout gaan of ze ooit voor een parlementaire enquetecommissie moeten verschijnen, het aloude “Wir haben es nicht gewusst” van stal kunnen halen.

Nu heb ik (net als Yorick Bleijenberg van Coronaleed.nl), naast de pr-stukken op staatswebsites en artikelen in de kranten, dat OMT-advies over het heropenen van de basisscholen en de kinderopvang eens goed gelezen.

En daarin staat eigenlijk helemaal niet dat de deskundigen van het OMT vinden dat de basisscholen en kinderopvang open moeten.

Integendeel.

Het OMT schrijft over opnames in ziekenhuizen en op de IC’s: “De meest gunstige prognose betreft de situatie waarin de maatregelen die op dit moment gelden worden gecontinueerd en wanneer het vaccin, behalve het individueel beschermend effect tegen ziekte, ook effectief is tegen transmissie. Een voorwaarde hiervoor is dat de vaccins volgens het nu bekende leveringsschema binnen komen en toegediend worden, er er nadrukkelijk geen knelpunten ontstaan met betrekking tot de levering.”

Wat er in die ‘meest gunstige prognose’ gebeurt?

Dan overstromen de ziekenhuizen niet.

Drank

 

Ik weet niet of u het nieuws een beetje volgt, maar de levering van die vaccins stagneert (als ze al komen, komen ze niet verder dan de vrieskist) en het toedienen van de vaccins die er zijn verloopt dramatisch. Zelfs als je de volstrekt ongeloofwaardige bewering van Hugo de Jonge gelooft dat de ziekenhuizen en instellingen voor langdurige zorg hun vaccinatiecijfers met vertraging doorgeven. Een bewering die door de ziekenhuizen al met klem is weersproken.

En het OMT schrijft: “Bij dezelfde voorwaarden heeft het openen van basisonderwijs en kinderopvang (en bij het continueren van alle maatregelen die nu gelden) al een verhogend effect op de opnames en bezetting op de verpleegafdelingen en op de IC.”

Dat snapt een kind.

Kinderen staan in contact met ouders. Ouders staan in contact met grootouders. Grootouders behoren door hun leeftijd tot de risicogroep. Dus meer zieken, meer opnames, meer IC-klanten.

De vraag voor de OMT-leden, over wie we altijd horen dat ze alleen op basis van hun eigen deskundigheid adviseren, was vervolgens: is die toename verantwoord?

Let wel: als ALLE andere maatregelen die nu gelden, inclusief de avondklok en de sluiting van zo ongeveer alles, worden gecontinueerd!

De OMT-leden concluderen dat er een derde golf aankomt, dat het totaal onzeker is of en hoe de vaccinaties die wel zijn toegediend uitpakken, hoe het vaccineren verder verloopt, dat elke volgende versoepeling van andere maatregelen tot een forse toename van de druk op de zorg zal leiden en ze putten zich uit in termen als “kwetsbare situatie”, “sombere voorspellingen”, “zeer grote onzekerheidsmarges”, “niet gunstig” en “zeer zorgelijk”.

Voor een aantal OMT-leden was dat reden om te adviseren de basisscholen en kinderopvang níet te heropenen op 8 februari. “Zij achten de risico’s op dit moment te groot om überhaupt over een versoepeling, zoals het heropenen van de scholen” positief te adviseren.

Toch gaat het gebeuren.

Waarom?

Nou, dan komt de aap uit de mouw.

Klussen

 

“In meerderheid erkent het OMT dat er op grond van diverse maatschappelijke afwegingen dringend ruimte gewenst is voor perspectief en enige versoepeling.”

Ofwel: de leden van het OMT, die alleen hóren te oordelen op basis van hun deskundigheid, gaan opeens ook “maatschappelijke afwegingen” meenemen in hun overwegingen en komen dan toch tot een positief en potentieel levensgevaarlijk advies.

Wie vorige week de uitstekende reconstructie in de Volkskrant las (mustread!) waarin werd vastgesteld dat u meer de boodschappenjongen van Rutte en De Jonge bent dan de onafhankelijk voorzitter van het OMT, snapt wat er gebeurd is.

En wat die “maatschappelijke afwegingen” zijn?

Ouders zijn kiezers.

En déze kiezers zijn de opeens wel heel intensieve zorg voor hun eigen kinderen meer dan zat.

Dat kunnen de regeringspartijen de laatste vijf weken voor de Tweede Kamerverkiezingen niet hebben.

Daarom gaat die avondklok er volgende week ook af. Anders rennen alle tegenstanders daarvan naar de PVV.

Alles voor de macht.

En u bent de sukkel die zich door de grote jongens laat misbruiken.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Voor later, als u terugkijkt op deze periode.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ kun je gratis lezen. Wil je doneren, dan kan dat via Backme.

(Advertentie)