Politiek

Bonusquote – ‘Verschillen in mortaliteit van coronapandemie worden bepaald door binnenvet’

03-02-2021 17:01

“Bijna elke kamer, elk verhaal, elke operatie is het resultaat van een optelsom van aandoeningen die een relatie hebben met onze maatschappij van overvloed en passiviteit. De gevulde koek bij de koffie, de roltrap in het winkelcentrum en de slagroomtaart als je jarig bent. Welvaart en gezelligheid gaan nou eenmaal gepaard met overvloed en lekker lui zijn; en dat doen we het liefst met elkaar. En als chirurgen in dit systeem, verhelpen wij graag uw probleem, want daar zijn we voor opgeleid.

Nu blijkt dat de pandemie een duidelijke relatie heeft met leefstijl, lijken we allemaal langzaam wakker te worden.

De werkelijke verschillen in de mortaliteit van de coronapandemie worden bepaald door het binnenvet.

De risicogroep bestaat vooral uit mannen vanaf een jaar of zestig met een leven vol passieve overvloed. Dat is de groep die het meeste kans heeft om visceraal obees te zijn.

Het type patiënten dat met het coronavirus op de intensive care opgenomen ligt, zijn vooral mensen met viscerale obesitas. De intensive care is het eindstation van onze gezondheidszorg. Als je als rolstoelafhankelijke diabeet daar aan de beademing ligt, zijn je kansen even groot als overleven op de Titanic. Het roer moet om.

Op basis van de huidige cijfers zouden we kunnen beslissen dat we ons vaccinatiebeleid werkelijk gaan richten op de meest kwetsbare, meest kostbare groep die niet alleen nu de intensive care bevolkt maar ook al vóór deze pandemie. Laat ons de binnenvetters vaccineren.”

Kortom: jongeren die nu alweer een jaar zitten opgesloten moeten ‘solidair’ zijn met 60-plussers die hun hele leven niks anders hebben gedaan dan teveel te vet en te zoet eten, roken en zuipen en daarom als ze corona krijgen op de IC belanden omdat ze teveel onzichtbaar buikvet hebben en zoals de meeste babyboomers hun hele leven niet in staat waren tot enige matiging of gewoon eens een keer niet aan zichzelf denken. Zegt een arts in NRC dus dan moet het wel waar zijn want ‘kwaliteitscouranten’ durven helemaal niet te liegen over corona. Kent u een (al dan niet zichtbaar) te dikke 60-plusser? Stigmatiseer hem (M/V)! Moet van NRC!