Politiek

De PVV is weer helemaal terug van weggeweest, de Groene Amsterdammer kan uitleggen waarom

03-02-2021 20:02

“De vraag is natuurlijk waarom uitgerekend de PVV althans virtueel lijkt te profiteren van de neergang van deze concurrenten. Met nieuwe partijen als Code Oranje van Richard de Mos, Juiste Antwoord 2021 van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga, de Lijst Henk Krol en de Groep Otten zijn er voldoende alternatieven voor de verweesde kiezers van Forum en 50Plus.

Het verkiezingsprogramma kan moeilijk anders gelezen worden dan als een lange sollicitatiebrief voor de rol van oppositiepartij. Behalve dat veel PVV-standpunten voor vrijwel alle andere partijen onacceptabel zijn, heeft Wilders zich in het kabinet-Rutte I daarnaast een onbetrouwbare en wispelturige partner getoond.

De voornaamste reden dat uitgerekend Geert Wilders weer omhoog is komen drijven hangt dus niet samen met enige personele, ideologische of politiek-strategische vernieuwing. Veel meer lijkt het een indirect gevolg van de coronacrisis te zijn.

Met zijn debattechniek, soms humoristische taalvondsten, retorische trucs en geacteerde boosheid weet hij zich wederom te profileren als de hoofdakte in het theater van het Binnenhof. Vriend en vijand lijken zich inmiddels te verkneukelen als Wilders het woord grijpt en met veel verbaal geweld over een minister of mede-Kamerlid heen walst. Zo bekende zelfs cabaretière Claudia de Breij in haar column in de Varagids geregeld te moeten lachen om de PVV-leider, ondanks zijn verwerpelijke opvattingen.

De zelfdemontage van Baudet, het gebrek aan campagnemogelijkheden voor de nieuwe concurrenten en het toegenomen belang van de debatten in de Tweede Kamer zorgen er echter voor dat de uitgangspositie voor de PVV relatief gunstig is.”

In de Groene Amsterdammer legt Koen Vossen in een uitgebreide analyse uit waarom de PVV maar niet wil verdwijnen (voor andere lezers: waarom de PVV weer terug is). Zijn conclusie is dat zowel het wappie gaan van Baudet en daarmee het crashen van de FvD als de coronacrisis gunstig uitpakken voor Wilders. En wanneer je dan ook nog zoveel humor aan de dag kunt leggen dat zelfs Claudia de Breij om je moet lachen, ja, dan zit je al snel geramd als beetje populist.