Binnenland

Onderzoek Radboud: islam betichten van homohaat beschadigt homoseksuele moslims

03-02-2021 18:03

Screenshot van Collectif Contre l'Islamophobie en France

Heugelijk nieuws deze doordeweekse dag vanuit de Radboud Universiteit in Nijmegen. Sociologen Saskia Glas en Niels Spierings hebben 9000 moslims onderzocht in de Arabische wereld en ontdekt dat de islam niet per se zorgt voor meer intolerantie jegens homo’s.

Een opmerkelijke conclusie, aangezien de islamitische wereld internationaal gezien niet bekend staat als een walhalla voor gaymeneren of potmevrouwen. Volgens Glas en Spierings is er echter een groot verschil tussen homoseksualiteit in zijn geheel afwijzen, of een specifieke individuele homo vies vinden.

Zo heeft 20% van alle moslims die tegen homoseksualiteit is geen problemen met een homoseksuele buurman. Slechts een minderheid van 48% van de ondervraagden verwerpt zowel homoseksualiteit als een buurman van de andere kant. Vooral vrome moslims die vaak naar de moskee gaan hebben hier nog veel problemen mee.

Volgens de onderzoekers is het daarom niet terecht om te stellen dat meer islam altijd zorgt voor meer homohaat. Zeggen dat het wel belachelijk is hoe vijandig het leeuwendeel van de moslimgemeenschap omgaat met islamitische homo’s verdrukt juist de islamitische homo’s:

“De manier waarop je je geloof beleeft is van invloed op je overtuigingen over homoseksualiteit. (…) Door te doen alsof islam per se haaks staat op homotolerantie, verdrukken we juist alternatieve interpretaties van de islam en maken we het homoseksuele moslims niet makkelijker in hun zoektocht.”