Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Khadija Arib

05-02-2021 09:31

Mevrouw Arib,

Kamerlid Henk Krol waagde het om zich, middenin de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog, af te vragen of dit wel het goede moment was voor de Kamer om vijf weken met vakantie te gaan.

Hij vond van niet.

Ik ben dat met hem eens.

Ja, van die ruim vijf weken is twee weken de ‘reguliere’ voorjaarsvakantie. En de rest noemen jullie ‘verkiezingsreces’.

Dus strikt formeel is de “vijf weken vakantie” van Henk Krol niet de juiste benaming voor de periode van 12 februari tot en met 22 maart waarin slechts een kleine minderheid van de Tweede Kamer heel af en toe zal vergaderen over de coronacrisis en het werk verder stil staat.

En de Kamerleden die niet (zoals bijvoorbeeld Klaas Dijkhoff (VVD), Pia Dijkstra (D66), Madeleine van Toorenburg (CDA), Carla Dik-Faber (Christenunie), Kathelijne Buitenweg (GroenLinks)) vrijwillig stoppen, zullen heus de komende weken wel ergens een foldertje in een bus gooien of een vlogje opnemen. Maar omdat ze de coronamaatregelen in acht nemen en het goede voorbeeld willen geven, lopen ze de zaaltjes in het land en de radio- en televisiestations komend ‘verkiezingsreces’ niet plat. Toch?

Áls die Tweede Kamerverkiezingen überhaupt doorgaan. Want er wordt door burgemeesters, media en Ollogren-achtigen aardig voorgesorteerd op uitstel.

Films en seriesFilms en series

Kortom: u kunt wel oogrollen om de vraag van Krol en hem zelfs als kleuter terechtwijzen bij het indienen van een motie over deze verlengde voorjaarsvakantie, maar hij heeft gewoon een punt.

Het is ook niet dat de Kamerleden nóóit vrij hebben.

Van juli 2020 tot en met juni 2021 hadden/hebben ze 42 werkdagen zomervakantie,  7 werkdagen herfstvakantie, 17 werkdagen kerstvakantie, 27 werkdagen verkiezings- en voorjaarsvakantie en 12 werkdagen meivakantie.

Opgeteld: 105 werkdagen vakantie, verplicht vrije feestdagen niet meegerekend.

Van de 260 beschikbare werkdagen per jaar.

Even voor de goede orde: gewone hardwerkende Nederlanders in loondienst hebben geen 105 werkdagen vrij, maar 20.

U moet bij mij niet aankomen met verhalen over dat dat geen vakantie is, maar reces. Ik volg veel Kamerleden op de voet en mij valt op dat ze tijdens dat ‘reces’ opeens stilvallen op hun favoriete propagandakanaal Twitter. Kijk bijvoorbeeld de timeline van die twee kakelkippen van de VVD er maar eens op na.

En daarnaast gebruikte u in de richting van Henk Krol nog een bizar argument.

“Het is al meer dan honderd jaar gebruikelijk dat het parlement tijdens de verkiezingen gewoon drie weken verkiezingsreces neemt.”

Geen idee of dat feitelijk klopt.

GezondheidGezondheid

Misschien gaf de Tweede Kamer zichzelf die doorbetaalde campagnetijd inderdaad meer dan honderd jaar geleden al, misschien begon het pas na de verkiezingen van 1946.

Maar dat is niet relevant.

Dat iets ‘gebruikelijk’ is, betekent niet dat je er in bijzondere omstandigheden niet van kunt afwijken.

En me dunkt dat wij ons thans in een bijzondere situatie bevinden.

Het is bijvoorbeeld sinds 5 mei 1945 niet gebruikelijk dat winkels en horecagelegenheden verplicht gesloten zijn en het faillissement worden ingejaagd.

Het is sinds 5 mei 1945 niet gebruikelijk dat kinderen niet naar school mogen.

Het is sinds 5 mei 1945 niet gebruikelijk dat mensen anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden.

Het is sinds 5 mei 1945 niet gebruikelijk dat burgers die gezellig op straat samenkomen met andere burgers een boete krijgen.

Het is sinds 5 mei 1945 niet gebruikelijk dat de overheid bepaalt hoeveel mensen (inclusief je eigen kinderen) je thuis mag ontvangen.

Het is sinds 5 mei 1945 niet gebruikelijk dat je je tussen 21.00 uur en 4.30 uur niet op straat mag begeven.

 

Kortom, mevrouw Arib, dit zijn bijzondere tijden.

En bijzondere tijden vragen om bijzonder gedrag.

U vond de vraag van Henk Krol “schadelijk voor het aanzien van de Kamer”.

Ik vind een Kamervoorzitter die bozig gaat lopen doen tegen een Kamerlid dat die bizarre hoeveelheid vakantiedagen tijdens ‘de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog’ een héél klein beetje wil afromen, juist schadelijk voor het aanzien van de Kamer.

En dat instemmende geroffel op hun tafels van Kamerleden na die schrobbering van hun collega Krol nog meer.

Blijkbaar voelen Kamerleden de urgentie niet om aan de vooravond van de derde golf en op het moment dat steeds meer Nederlanders mede door hún beleid financieel en psychisch in de problemen komen juist een tandje bij te zetten.

Eigen vakanties eerst, helaas even niet in een warm buitenland.

Bah!

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Om tijdens het uitdelen van rode rozen namens De Partij het kapsel in de plooi te houden.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ kun je gratis lezen. Wil je doneren, dan kan dat via Backme.

(Advertentie)