Politiek

Volkskrant legt 208 pagina’s aan D66-verkiezingsprogramma uit: ‘NL vol met windmolenparken’

05-02-2021 21:03

“De partij schotelt geïnteresseerde kiezers maar liefst 208 pagina’s aan ideeën, visies, beleidsvoorstellen en plannen voor. Gek genoeg relativeert D66 zijn eigen ideeënrijkdom bij voorbaat. ‘Verkiezingsprogramma’s krijgen soms een mythische status’, schrijven de opstellers in de inleiding. Met andere woorden: neem dit allemaal niet te letterlijk, het gaat om de richting en de hoofdlijnen. Waarna dus 200 pagina’s beleidsmatig priegelwerk volgen.

Qua klimaat- en milieu-ambities doet D66 nauwelijks onder voor GroenLinks. Het Nederland van D66 staat vol met windmolenparken en zonneweiden.

In het verkiezingsprogramma staat dat D66 de macht van techgiganten als Google, Apple en Facebook wil inperken. Ook moeten cyberbeveiliging en privacy-vraagstukken veel meer prioriteit krijgen op de politieke agenda. De volgende regering moet de digitale vaardigheden van de gemiddelde Nederlander opvijzelen in het belang van de ‘kenniseconomie’.

D66 is ronduit voorstander van ‘verdere federalisering’ van de Europese Unie.

De partij die Hans van Mierlo en Hans Gruijters in 1966 oprichtten om het politieke stelsel te hervormen is ver van zijn wortels afgedreven.

Enerzijds wil de partij meer Nederlanders op belangrijke EU-posten installeren en moet de Nederlandse kiezer meer directe invloed krijgen in Europa. Anderzijds moeten EU-lidstaten (dus ook Nederland) een aantal vetorechten en nationale bevoegdheden opgeven en is D66 voor federalisering van de EU. Dus wat is het nou?”

Kostelijke analyse van het vuist- en vuistdikke D66 partijprogram in de Volkskrant. En eerlijk is eerlijk: het is een objectieve en evenwichtige analyse in die D66/GroenLinks-bode.

Wij hebben nog wel een vraag: moeten we inmiddels wel of niet blij zijn met het idee om ‘de macht van techgiganten Google, Apple en Facebook in te perken’? Het klinkt in eerste instantie als censuur maar in tweede instantie is het juist die onbeperkte, ongereguleerde monopoliepositie die de techbedrijven in staat stelt om zélf onbeperkt machtig te zijn met censuur als gevolg.

Kortom: laten we de censuurmacht over aan de vrije markt of aan de regulerende overheid? Breinbrekertje, ook voor (sociaal)liberalen.