Binnenland

VVD-stemmer geeft amper om integriteit politici vergeleken met andere kiezers

05-02-2021 14:06

Liegen, liegen, liegen, liegen, liegen, liegen, liegen, liegen, liegen, liegen.

Zeg je: minst integere partij van Nederland, dan zeg je VVD. De partij staat al een klein decennia fier bovenaan als club met de meeste integriteitsaffaires en ook het volk vertrouwt hen niet.

Van de 27.000 leden die het EenVandaag Opniepanel kent noemt 42% de VVD dan ook de minst integere partij van het land. Volgens veel ondervraagden is het ‘inmiddels algemeen bekend’ dat de liberale partij vaak moeite heeft met wetten en andere afspraken.

Verder menen veel geënquêteerden dat VVD-politici alleen maar denken aan rijkdom en weinig oog hebben voor de menselijke maat:

“Bij de VVD draait alles om geld verdienen en welvaart. Dat trekt graaiers aan.”

Aldus een EenVandaag opiniepanellid. Na de VVD wordt de renaissancevloot van Thierry Baudet het vaakst getypeerd als louche. Vooral het feit dat meer dan de helft van de partij met ruzie vertrok heeft de FvD geen goed gedaan.

Dat de VVD daarentegen géén last heeft van haar imago als clubhuis voor witteboordencriminelen komt door de VVD-kiezer. Net als veel VVD-politici geven die idem dito amper om oprechtheid. Waar een meerderheid onder de gemiddelde kiezer stelt dat integriteit heel belangrijk is, denkt bij de VVD-achterban er maar een derde er zo over. 13% van de liberalen hecht zelfs ‘weinig tot geen waarde aan integere politici.’ Wat een land, wat een mensen..