Politiek

Een persbericht van Dion Graus (PVV): ‘NRC kondigt een publicatie over mij aan’

08-02-2021 13:48

PVV Kamerlid Dion Graus.

Persbericht van PVV Kamerlid Dion Graus in de redactiemail maandagmiddag. NRC Handelsblad komt met een publicatie over het privéleven van de politicus. Zal ongetwijfeld te maken hebben met zijn ex-vrouw Joyce die de PVV’er drie jaar geleden beschuldigde van mishandeling en gedwongen seks. Over en weer volgden aangiftes die vervolgens weer werden ingetrokken.

“NRC kondigt een publicatie over mij aan. Hoewel ik geen inzage krijg, leid ik uit een e-mail af dat niet mijn inhoudelijk werk als Kamerlid centraal staat, maar opnieuw mijn persoon en privéleven.

NRC beroept zich op ‘nieuwe feiten’, maar hanteert alleen andere (en suggestieve) kwalificaties voor feiten, die binnen onze democratische rechtstaat al door de bevoegde instanties zijn beoordeeld.

NRC beschikt over informatie die ik niet ken en over absolute privé-gegevens, die aan mij en aan derden toebehoren en op onrechtmatige wijze zijn verkregen.

De bron en betrokken personen van NRC zijn bekend. Ondanks daarbij aan NRC bekend geworden feiten, vormt dit kennelijk geen aanleiding om de publicatie of strekking daarvan te herzien.

Alles voert steeds terug naar mijn ex-partner, die na onze scheiding gewoon werkzaam bleef bij de PVV. Zij heeft informatie verstrekt, maar blijkbaar ook eigendommen van mij achtergehouden. Dit betreft een privékwestie, waarover ik haar door mijn advocaat zal laten benaderen. Helaas is breed bekend (ook aan NRC) in welke gemoedstoestand zij verkeert. Daarom hebben wij eerder bepaalde afwegingen en keuzes gemaakt, in de hoop haar hiermee op weg te helpen. Niets blijkt minder waar. Ik constateer dat dit – conform aankondiging – vlak voor de verkiezingen gebeurt, waarbij de indruk ontstaat dat NRC en haar bron elkaars marionet zijn. Mijn advocaat zal haar ook over dit oneigenlijke doel en deze wijze van beïnvloeding van de beeldvorming over mijn persoon benaderen.

Als Kamerlid heb ik recht op een ‘privéleven’ en de keuze om dit privé te houden. Ik heb mij indien nodig steeds verantwoord voor de bevoegde instanties van onze democratische rechtstaat, zonder dat dit voor mij gevolgen had, maar ook zonder dat dit in de pers de aandacht kreeg die het verdiende.

Ook nu vrees ik niet om mij te verantwoorden, maar niet aan NRC en niet via de pers. Ik heb NRC veel wijsheid toegewenst bij de afweging welke publicatie wel of niet volgt en welke brongegevens daarbij worden vermeld of vrijgegeven. Zoals gebruikelijk in onze democratische rechtstaat, kan ik alleen via de bevoegde instanties en achteraf de betrokken actoren aanspreken op hun verantwoordelijkheden.

Ik wijs er op, dat dezelfde onderwerpen van NRC al eerder uitgebreid door de instanties zijn onderzocht en niet tot enig vervolg hebben geleid. Ik heb begrepen dat dit nu ook niet zal veranderen. Mijn ex-partner en ik hebben er in overleg met de betrokken instanties destijds bewust voor gekozen deze privézaak te sluiten. Blijkbaar komt zij hier aldus op terug, waardoor de voorwaarden van destijds komen te vervallen. Mijn advocaat zal haar daarover benaderen.

Dion Graus”

Wordt vervolgd.

Video – Rondje langs de velden met Dion Graus (PVV): Over diarree, one night stands en 5G (en meer)