Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Wiebe Wieling

09-02-2021 09:31

Meneer Wieling,

Op 19 november 2020 maakte u als voorzitter van de Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden bekend dat er deze winter geen Elfstedentocht zou worden gehouden.

Het bestuur van de vereniging zal die beslissing met weinig pijn in het hart hebben genomen, want er wordt sowieso zelden een Elfstedentocht gehouden. Simpelweg omdat we geen strenge winters meer hebben (sinds 2013) of omdat het bestuur te angstig is (zoals in 1996).

Nu er opeens wel een strenge winter is begonnen, wordt het een ander verhaal.

Voor u niet, liet u al weten.

Maar voor ‘Nederland’ wel.

Ik denk dat iedereen snapt dat een Elfstedentocht met meer dan 16.000 deelnemers en 2.000.000 toeschouwers langs de kant (zoals in 1997) in coronatijd niet te verkopen is.

We weten allemaal nog tot hoeveel ziekenhuisopnames en doden dat superspread-evenement op de Amsterdamse Dam op 1 juni 2020 met al die zingende en schreeuwende Black Lives Matter-activisten zonder mondkapje heeft geleid, nietwaar?

Geintje.

SportSport

Even serieus: ík snap dat een Elfstedentocht met meer dan 16.000 deelnemers en 2.000.000 toeschouwers langs de kant (zoals in 1997) in coronatijd niet te verkopen is.

Gewoon niet doen.

Maar ik snap niet dat u de 300 wedstrijdrijders misschien wel de enige kans in hun leven om in de voetsporen van Henk Angenent en Klasina Seinstra te treden ontneemt.

En meer dan 10.000.000 televisiekijkers thuis (in 1997 keken er al 9,2 miljoen!) hun ‘brood en spelen’.

Het kán.

Als iedereen wil.

De schaatsers en schaatsters en begeleiders in een bubbel (gouden tijden voor ‘bepaalde bedrijven’!), de Afsluitdijk, de A6 en alle kleine grensovergangen met Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland dicht (eindelijk!) en réjden die wedstrijd. Ik wed dat de politie liever dit evenement in goede banen leidt dan de Sperrzeit-handhaving…

Willem Elsschot dichtte: “Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren”.

In uw geval moeten we daar nog aan toevoegen: en een stronteigenwijs bestuur van de Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden. Want op 19 november zei u ook al: “Minder rijders is voor ons niet bespreekbaar. We zijn traditioneel op een aantal punten. Een daarvan is dat we zeggen: de wedstrijd en de tocht hebben altijd bij elkaar gehoord en dat zal zo blijven.”

Ach, meneer Wieling, wijsheid komt met de jaren.

GezondheidGezondheid

De coronacrisis is toch de ergste sinds de Tweede Wereldoorlog?

Op 6 februari 1941 werd de Elfstedentocht ook gewoon gereden. Het bestuur van de Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden deed toen nota bene de oproep om geen anti-Duitse sentimenten te laten horen of zien

En op 22 januari 1942 werd-ie weer verreden. Dat was ten tijde van de razzia’s in met name Amsterdam, waarbij duizenden Joden met geweld uit hun huizen werden gehaald en op transport gezet richting de gaskamers…

Zou u nu toch ook anders aanpakken?

Als ik de verhalen over díe Elfstedentochten zo eens teruglees, denk ik dat het hoog tijd wordt dat u eens stopt met dat geknipmes voor ongekozen prutsers als Hugo de Jonge en ongekozen machtswellustelingen als Hubert Bruls.

En dat u er álles aan doet om begin volgende week de zestiende Elfstedentocht voor wedstrijdrijders te houden.

Niet Hugo of Hubert, maar ijs en weder dienende.

Groeten uit Jistergea!

JanD

PS. Cadeautje! Dat ik helaas wel vaker aan mensen moet geven.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ kun je gratis lezen. Wil je doneren, dan kan dat via Backme.

(Advertentie)