Binnenland

Kieskompas: Nederlandse kiezer is socialer geworden – maar linkse partijen profiteren niet

17-02-2021 15:07

Vadertje Drees

I&O-onderzoeker Peter Kanne zei het een maand geleden al en Kieskompas-bedenker André Krouwel nu ook: de Nederlandse kiezer is linkser geworden. Vooral op economisch gebied mag het van de gewone man best wat menselijker en socialer. Volgens Krouwel is iedereen en zijn moeder tegenwoordig dan ook voor verhoging van minimumloon en voor meer salaris voor onderwijzers & zorgmedewerkers:

“Wij denken dat dat komt dat men zich niet alleen zorgen maakt om de laagste inkomens in Nederland, maar ook de hele brede middenklasse die het steeds moeilijker gaat hebben. Ook om jongere generaties die steeds minder makkelijk een huis kunnen kopen en een hoge studieschuld hebben.”

Aldus Krouwel tegenover BNR. Vooral het CDA profileert zich volgen de onderzoeker steeds meer als sociaal bewogen partij. Zo blijken er in de bijbel dus gewoon aanknopingspunten te staan om armoede te bestrijden of om aan ontwikkelingswerk te doen. Volgens Krouwel voelt de partij dan ook de veroordelende blik van de ChristenUnie in de nek.

Eenzelfde kan niet gezegd worden van de linkse partijen. Ondanks dat deze tezamen een werkelijk beschamende score halen blijft links vooral hameren op onrecht in de marge. Zeg maar het soort onderwerpen waar Bij1 vier jaar geleden net geen restzetel mee wist te halen in de Tweede Kamer. Het bloemetje op tafel bij de gewone arbeider is hieraan helaas duidelijk ondergeschikt.