Buitenland

Franse minister bezorgd om relatie tussen links en islamisme binnen academische wereld

18-02-2021 13:57

Een toren gemaakt van mensen. Foto van Pierre Herman

Frankrijk is al enige tijd bezig met een titanenstrijd om het vrije en liberale karakter van haar natie te beschermen. Niet alleen op straat, maar ook op de Franse universiteiten wordt steeds vaker gestreden om de ziel van de 5e republiek.

Volgens de Franse minister van Hoger Onderwijs, Frédérique Vidal, verspreidt het ‘islamo-linksisme’ zich namelijk als een virus binnen academische kringen. Hierbij wordt het steeds onduidelijker waar wetenschappelijk onderzoek eindigt en militant activisme begint. Volgens experts het gevolg van koloniale schuldgevoelens gecombineerd met een chronisch gebrek aan goddelijk inzicht:

“Een extreem-links dat nooit iets heeft begrepen van de religie en dat in de moslims een nieuw proletariaat heeft ontdekt.”

Aldus Islam-expert Gilles Kepel in het NRC Handelsblad. Veel academici in Frankrijk wijzen ook naar de Verenigde Staten waar ideologische activisten haat aanwakkeren tegen het westen en tegen de “westerse” manier van wetenschappelijk onderzoek doen. Debat wordt hierbij vervangen door dociel luisteren naar mensen die een hogere positie hebben, enkel vanwege hun vermeende slachtofferschap.

Niet iedereen is het met Vidal eens. Zo vermoeden sommige critici dat de harde taal van de minister vooral bedoeld is om Marine Le Pen op afstand te houden. Ook zou ze met haar uitspraken juist de vrijheid van meningsuiting op de uni’s beschadigen. Het laatste woord is hier kortom nog niet over gezegd.