Richard de Mos – Arrogante Mark Rutte verkijkt zich op avondklok en wil met powerplay alsnog zijn zin doordrijven

18-02-2021 14:51

Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Het gerechtshof in Den Haag besloot dinsdagavond rond 20.30 uur, een half uur voordat de avondklok weer zou gelden, dat deze weer van kracht zou zijn. Een spoedwet werd dinsdagavond al ondertekend door de Koning. Het mag als ongelooflijk worden betiteld dat een demissionair kabinet zichzelf zoveel macht toe-eigent.

Premier Mark Rutte was in opperbeste stemming over het nieuws dat de avondklok voorlopig van kracht blijft, in ieder geval zolang het hoger beroep nog niet is afgerond. Het gerechtshof in Den Haag besloot dat dinsdagavond rond 20.30 uur, een half uur voordat de avondklok weer zou gelden. Na de door de Staat verloren rechtszaak over de avondklok debatteert de Tweede Kamer vandaag over een spoedwet die de eerdere kabinetsuitglijder kan herstellen. Met de behandeling van de spoedwet probeert het kabinet zich in te dekken tegen een eventuele nieuwe tik in hoger beroep. De inhoud van het wetsvoorstel komt in grote lijnen overeen met het artikel van de spoedwet dat eerder door het kabinet werd gebruikt om de avondklok mogelijk te maken. Uit de tekst van het voorstel blijkt dat het repareren centraal staat, uit angst dat de avondklok door de rechter definitief van tafel wordt geveegd.

Het besluit van het gerechtshof om de avondklok voorlopig overeind te houden zorgde voor ongeloof in de samenleving. Daar waar anderen jaren moeten knokken om hun recht te halen, werd binnen een aantal uur een voor het kabinet onwelgevallige uitspraak van de rechter geprullemandeerd. Dat terwijl de juridische grondslag voor de avondklokmaatregel, zoals SGP-leider Kees van der Staaij al had voorspeld, niet op orde was en vandaag middels een spoedwet dus gerepareerd moet worden. Leg dat bijvoorbeeld eens uit aan al die mensen die zijn geraakt door de toeslagenaffaire.

Ondertussen groeit de roep om uit de lockdown te komen en het sociaal-economische leven weer op te starten. Het initiatief Herstel NL vindt dat de Nederlandse samenleving op 1 maart weer moet worden opengegooid. Als voor alle kwetsbare mensen veilige zones worden ingericht, kunnen alle andere mensen het gewone leven weer oppakken. Laat dat nu het Nieuwe Normaal worden.