Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan alle politiemensen

21-02-2021 09:31

TuinTuin

Beste politiemensen,

Ooit solliciteerden jullie met succes bij de politie vanwege dit soort teksten in een advertentie of op een website:

”Levens redden. Codes ontcijferen. Sporen traceren. Mensen ‘lezen’. Politiewerk is complex werk. We bieden een helpende hand én grijpen in als het nodig is. Zijn waakzaam én dienstbaar. Als je bij de politie komt werken, werk je mee aan een veilig Nederland. Een mooie uitdaging, want Nederland verandert voortdurend.

Daarom leer je bij de politie vooruit te kijken. Je krijgt een antenne voor wat er speelt in de wijk, op het web en in de wereld. We zijn mensenkenners. Schakelen snel tussen kalmeren en ingrijpen. We zetten de nieuwste technologische ontwikkelingen in om cybercrime te bestrijden. Weten de puzzel te leggen. En we werken intensief samen. Data-analisten met surveillanten, wijkagenten met buurtbewoners en vrijwilligers, en digitale rechercheurs met internationale veiligheidsteams.

Waar anderen een stap terug doen, zetten politiemensen een stap naar voren. Daarom helpen wij je stevig te staan. We zorgen dat je vakkennis en mensenkennis opbouwt. Je rechten en plichten kent, en die van een ander. De nieuwste middelen kunt gebruiken om je werk op straat of achter de schermen goed te doen. Met ruimte om te leren. Zo blijf je groeien – persoonlijk en professioneel. In opleidingen én in je werk. Om steeds flexibel in te spelen op de veranderende wereld.”

Je wilde levens redden.

Je wilde Nederland veilig houden.

Je wilde misdaden voorkomen.

Je wilde dat slachtoffers van bijvoorbeeld een verkrachting via een strafzaak énige vergelding kregen voor het leed dat hen was aangedaan, door een perfecte aangifte in elkaar te draaien.

Je wilde zorgen dat minder oude vrouwtjes van hun geld beroofd werden door ‘jongeren’ die meekeken bij de geldautomaat als ze hun PIN-code intoetsten.

Je wilde, kortom, goed doen.

Toch?

En dan is het februari 2021. Dan heet je Jan-Michiel Quak. Dan ben je Operationeel Expert (lees: wijkagent) bij de politie in Vleuten-De Meern. Dan beheer je namens het basisteam het Twitter-account @PolitieVDM. En dan twitter je:

Weten jullie wat ik me dan afvraag?

Ben je dan tróts op jezelf en hoe je carrière is verlopen?

Of vind je jezelf dan een ongelooflijke zak hooi?

Ik weet trouwens dat Jan-Michiel Quak wel héél grof kan uitdelen, maar niet kan incasseren en dan kinderen gaat intimideren.

Dus mevrouw Dijkgraaf is alvast aan het sparen voor een goede advocaat voor het geval die collega van jullie denkt dat ‘een vraag stellen over zijn zak hooi-gehalte’ hetzelfde is als ‘belediging van een ambtenaar in functie’.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje voor jullie allemaal! Een soort spiegel. Maar dan anders.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ kun je gratis lezen. Wil je doneren, dan kan dat via Ahmed of via mevrouw Dijkgraaf.