Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan Jesse Klaver

22-02-2021 10:40

GroenLinks-leider Jesse Klaver in de Tweede Kamer. (Screenshot Tweede Kamer)

Beste Jesse,

Ik heb me de ballen uit mijn broek gelachen om die oproep van jou om op Lilian Marijnissen, Lilianne Ploumen, Sigrid Kaag óf jou te stemmen.

Niet zozeer omdat die andere drie helemaal niet zitten te wachten op een aanbeveling van een kat in het nauw. Van iemand die ruim een derde van zijn electoraat heeft verloren ten opzichte van de vorige verkiezingen. Omgaan met verliezers straalt immers slecht op je af.

Daarnaast is een associatie met jouw partij een associatie met de Moslimbroederschap. Alsof ze met hun Communistisch Platform (Marijnissen) en een #MeToo-affaire binnen de eigen partij (Kaag) al niet genoeg ellende op hun bordje hebben.

Nee, ik moest lachen om de ontbrekende namen.

Sven Kockelmann vroeg je gisteren in Op1 of je die oproep ook had gedaan als je nu niet op een schamele negen zetels in de peilingen had gestaan, maar op een riante 25 (LOL).

En je antwoordde, een keer of zes, met “Nee”.

Hij refereerde daarmee natuurlijk aan het stuitende opportunisme waaraan alle politici lijden.

Natuurlijk had je die oproep dan niet gedaan.

En daarom zijn die ontbrekende namen zo interessant.

Lilian Marijnissen kost jou geen zetels. Lilianne Ploumen kost jou geen zetels. Sigrid Kaag kost jou geen zetels.

DierDier

Alle drie geen échte concurrenten in het stemhokje.

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren is dat wél.

Die kan potentiële GroenLinks-kiezers van je afsnoepen nu het al een jaartje niet meer alleen gaat om het welzijn van de koeien, de varkens en de nertsen, maar ze ook de link kan leggen tussen de corona-pandemie en haar al jaren consistente programma. En staat op winst in de peilingen, dat vinden kiezers ook lekker.

En Sylvana Simons van BIJ1 is zo mogelijk een nog grotere concurrent.

Die zal potentiële GroenLinks-kiezers met een hang naar radicale identiteitspolitiek bij je kunnen weghalen, zeker nu ze op de rand zit van wel of geen zeteltje in de Tweede Kamer en medelijden een rol kan gaan spelen (en die Kauthar van jullie na alle ophef in de luwte is geparkeerd).

Er zijn voldoende GroenLinksers die dat agressieve, bijna militante toontje van BIJ1 wel lekker vinden, al was het maar uit een soort heimwee, nu de RaRa-aanslagen en de moord op Pim Fortuyn best al weer lang geleden zijn.

En laten we eerlijk zijn: Simons hoeft maar één shot van een zaal vol Jesse Klaver-aanhangers te tonen en de ‘white supremacy’ straalt je tegemoet. GroenLinks is bijna net zo spierwit als D66.

 

Kortom: ook deze ‘verbindende’ actie van je was weer ingegeven door… marktonderzoek. Zwijg je echte concurrenten dood. Pure nudging.

Al moet ik je wel een compliment geven.

Ik heb geen bewijs kunnen vinden dat Barack Obama, Emmanuel Macron of die knakker uit Canada zo’n stuntje met ‘stem op mijn tegenstanders of mij’ al eens uithaalden.

Dus er is eindelijk iets wat je níet van één van die drie hebt gejat.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje, voor na de verkiezingen alvast.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ kun je gratis lezen. Wil je doneren, waarvoor mijn dank, dan kan dat via Ahmed of via mevrouw Dijkgraaf.