Politiek

Maurice de Hond: ‘Overeenkomsten tussen Kremlin en RIVM zijn opvallend’

23-02-2021 22:01

De NPO.

“Er waren vijfjarenplannen, waarmee de Sovjet-Unie haar doelen formuleerden en waaraan iedereen in het land diende te werken. Bij de rapportages vanuit de fabrieken en de regio’s bleek altijd dat men minimaal de doelstellingen van die plannen had gerealiseerd. Het was een vorm van papieren werkelijkheid waarmee het land werd bestuurd.

Het RIVM is in Nederland inmiddels minstens zo machtig geworden als de leiding van de Sovjet-Unie. En ook in de wijze waarop er met modellen en cijfers wordt omgegaan, zien we opmerkelijke overeenkomsten met de vijfjaren plannen in de Sovjet-Unie toen. Doelstellingen werden op papier altijd gehaald. Afwijkingen werden niet verklaard vanuit de doelstellingen die niet deugden, maar door het falen van mensen/bestuurders.

De cijferverzameling en de cijferinterpretatie werden door het Kremlin gedaan. Er was geen transparantie in het model waarmee men werkte en bij de conclusies die men trok. Die werden als het ware ondergeschikt gemaakt aan de doelstelling, die men had en het beeld dat men de bevolking wilde schetsen.

De overeenkomsten tussen het Kremlin toen en het RIVM m.b.t. hun weekrapportage en -interpretatie zijn opvallend. Ik noemde ons land al een “model-dictatuur”. We worden bestuurd vanuit het model. Daarom werp ik me op als degene, die u helpt de informatie die iedere dinsdag naar buiten wordt gebracht te “vertalen” en zichtbaar te maken van wat de impliciete doelstelling van die informatie en toelichting is. Ik ben dus geen Kremlinoloog, maar een RIVMoloog.”

Lees het volledige, ONTLUISTERENDE artikel op de website van Maurice de Hond >>>