Buitenland

Nederlandse beachvolleybalsters verboden om in bikini te spelen door Qatar

23-02-2021 16:04

Foto van Jannes Glas

Beachvolleybal is een zanderig spelletje en daarom lopen de deelnemers erbij alsof ze naar het strand gaan. Vrijwel nergens ter wereld zorgt dit voor problemen, maar in Doha natuurlijk weer wel.

Het islamitische land heeft namelijk besloten om strenge kledingvoorschriften in te voeren tijdens het allereerste beachvolleybaltoernooi voor vrouwen in het land. Zo moet er een shirt gedragen worden en een broek tot op de knie. Blote armen en kuiten zijn namelijk geil en daardoor onkuis om te gebruiken tijdens een sportieve prestatie.

Voor het Duitse beachvolleybalkoppel Karla Borger en Julia Sude was dit genoeg reden om de eer aan zichzelf te houden. Zij menen dat de temperatuur in de Golfstaat te hoog is om je in te laten pakken als een nonnetje:

“Wij vragen ons af of het toernooi in zo’n land überhaupt door moet gaan.”

Vier Oranje-duo’s gaan wel mee in deze religieuze verpreutsing en spreken over respect voor andere culturen:

“De voorschriften zijn heel duidelijk, vooraf konden de speelsters daar hun mening over geven. Wij zien hier geen probleem in. Wij zijn te gast daar en dit zijn de culturele waarden in dat land.”

Aldus beachvolleybalster Madelein Meppelink tegen RTL Nieuws. Van de vijftig vrouwen die door de spelersvakbond zijn ondervraagd had slechts één speler problemen met de unieke kledingregels. Ook voor hitte is Meppelink niet bang. Er is inmiddels getest met luchtige leggings en de meeste wedstrijden worden sowieso ‘s  avonds gespeeld.

De diepreligieuze natie heeft wel vaker problemen met oestrogeen op de sportvelden. Zo kregen de vrouwelijke scheidsrechters tijdens de FIFA Club World Cup awards geen verbindende vuist van sjeik Joaan bin Hamad Al Thani. Moet je als man buiten de islamitische wereld eens proberen, kijken hoeveel cultureel respect er dan nog over is.