Binnenland

Nederlandse politieke partijen eensgezind in hun afkeer van Facebook en Google

23-02-2021 14:08

Mark Zuckerberg drukt zijn stempel op de plattelandsgemeente South Park

Nu partijen elkaar politiek de tent uitvechten is het goed om af en toe stil te staan bij wat ons wél verbindt in dit gave land. Want het hele politieke spectrum in Nederland is het over een ding eens: techreuzen zoals Facebook en Google gedragen zich als 19e-eeuwse spoorwegbaronnen en dit is onacceptabel.

Dat is althans de conclusie van Datavakbond, de belangenvereniging voor internetmensen, die zestien verkiezingsprogramma’s doorspitten:

“Vrijwel alle partijen vinden dat de macht teveel bij een paar grote multinationals ligt en spreken de wens uit om meer zeggenschap bij de burger te leggen.

VVD, CDA, SP en PvdA noemen expliciet het opsplitsen van grote techbedrijven, en ook D66 en SGP willen het mededingingsrecht op dit terrein herzien. Privacyschandelen, datalekken, de toeslagenaffaire en desinformatie op social media zijn een serieus onderwerp geworden in Den Haag”

Aldus de Datavakbond. Verschillen tussen partijen zijn er wel te vinden op het gebied van digitale veiligheid. Zo heeft de VVD veel minder moeite om privacy op te offeren voor criminaliteitsbestrijding. D66, PvdA en de PvdD vinden het privéleven van de burger meestal zwaarder wegen.