Regio

Ook ‘t Drentsche Dörpshuus dreigt kapot te gaan aan corona

23-02-2021 16:58

Kijk, hoor je dan weer niemand over: Drentsche durpen, gaten, buurtschapjes en overige typisch Drentsche samenlevingsvormen dreigen door corona totaal onbestuurbaar te worden omdat de buurt- en dorpshuizen failliet gaan. Dat klinkt leuk en aardig want Drenthe —> platteland —-> hunebedden & Bartje enzo, maar in zo’n dorpshuis gebeurt dus wel degelijk veel meer dan bingo op vrijdagavond of de jaarlijkse Bonte Avond ter viering van de verjaardag van burgemeester Bietjens.

In normale (randstedelijke) gebieden wordt een en ander bestuurd door een gemeenteraad en wethouders die dan ook nog eens democratisch verkozen zijn maar in Drenthe gaat zoiets heul anders. In al die buurt- en dorpshuizen zetelt namelijk een Dorpsraad van Ouderen onder leiding van de Dorpsoudste en die Dorpsraad bestuurt het dorp. Die Raad van Ouderen wordt niet gekozen maar is zelfbenoemd, gewoon de vijf oudste inwoners van ‘t durp, en in die contreien worden mensen met gemak drie keer Marcel van Dam dus dat is echt kapot oud. De Dorpsoudste is de baas van de Dorpsraad en is te herkennen aan zijn lange grijze baard, met in zijn ene hand een plak turf en in de andere hand een krentenwegge.

Alles wat belangrijk is voor het durp en de inwoners wordt beslist in de Dorpsraad. Dus als mevrouw Schoonwitjes is gestruikeld over een te hoge putdeksel dan beslist die Dorpsraad of de putdeksel te ja of te nee moet worden verlaagd. Als pastoor Roldezwijn weer last heeft van belletjetrekkende protestantse jongeren dan stuurt de Dorpsraad de veldwachters en zijn rakkers er op af. En natuurlijk worden ook alle belastingzaken geregeld in het dorpshuis: elke maand komen de dorpelingen hun koeien en geiten wegen, gaan de zilverlingen en gouden munten van hand tot hand en worden de afgestane balen hooi en bundels graan opgeslagen in de Grote Dorpsschuur voor noodgevallen.

Drenthsche buurten en durpen zijn, kortom, een soort kopie van Bennekom of Haaksbergen, maar alleen omdat het allemaal voorbij Emmer-Compascuum gebeurt schrijft de arrogante randstadgeoriënteerde pers er niet over. Jammer. Want dit soort zaken gaan elke echte patriot aan het hart. FvD-stemmers, PVV-leden, PVV-stemmers, CDA’ers, allemaal zijn ze fier en trots op de authentiek Hollandsche buurt- en dorpshuizen, op de hunebedden, het veen, de dagloners en landarbeiders, heide, bruinebonenvreters, kruudmoes, stip in ‘t gat, Relus ter Beek, Skik, Anne de Vries en raar plat pratende mensen die allemaal hopen op een dag Dorpsoudste te worden.

En daarom moet corona nu stoppen. NU! Want zonder buurt- en dorpshuizen stort bijna heel Drenthe in (Emmen en Assen dan weer niet jammergenoeg) en als Drenthe instort dan stort in principe de hele Nederlandse provinciale infrastructuur in. Want zoals Berend Botje al zei toen hij de grote oversteek waagde van Foxwolde naar Vries via Norg:

“Als Drenthe valt dan aardbeeft het in Groningen. Als het aardbeeft in Groningen dan is ook Gelderland de lul.”

Daarom: geef gul aan ‘t Drentsche Dörpshuus! En volg RTV Drenthe, ook voor het allerbeste korfbalnieuws.