Politiek

Heel Holland heeft geen vertrouwen in vaccinatiebeleid

27-02-2021 10:48

In de week waarin de miljoenste coronaprik is gezet, is het vertrouwen in het Nederlandse vaccinatiebeleid opvallend laag. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 30.000 mensen. Iets meer dan een derde heeft vertrouwen (37 procent). Maar 61 procent heeft dat niet. Ook vindt een meerderheid dat er vanaf nu meer aandacht moet zijn voor de maatschappelijke gevolgen van corona.

Het beeld dat de vaccinatiecampagne op stoom is, komt nog niet over bij de mensen in het land. Bij hen blijft het beeld hangen dat het prikken te langzaam gaat en er steeds nieuwe groepen ‘voordringen’ terwijl de vaccins schaars zijn. Het steekt veel mensen dat er over zoiets belangrijks nog steeds weinig regie lijkt te zijn.

Lees hier meer over het lage vertrouwen in het vaccinatiebeleid. 

Mensen willen zich massaal laten inenten (76 procent) zodat ze terug kunnen naar een wat normaler leven. Na een jaar corona voelt de helft zich mentaal slechter dan voor de crisis. En we hebben steeds meer moeite om ons aan de regels te houden. Vooral het bezoek thuis beperken tot één persoon vinden mensen erg moeilijk.

Lees hier hoeveel procent meer dan één persoon thuis ontvangt. 

Het is de hoogste tijd dat het kabinet meer oog krijgt voor de maatschappelijke gevolgen van corona, vinden de deelnemers. Voor veel mensen is 2021 een kantelpunt in hun denken. Vorig jaar stonden ze meestal achter het kabinetsbeleid dat gericht was op het terugdringen van de besmettingen en de coronazorg in ziekenhuizen. Nu moet het kabinet zich gaan richten op andere groepen in de samenleving die lijden onder corona.

Waar moet het kabinet nu als eerste op inzetten in het coronabeleid?