Politiek

Maurice de Hond: ‘RIVM manipuleert regering door manier waarop ze met data, modellen en prognoses omgaan’

07-03-2021 19:48

Jaap van D.

Vanaf februari 2020 ben ik al intensief bezig om de cijfers te volgen van over de hele wereld. Ook op dat punt leven we, dankzij internet, in een unieke periode uit de wereldgeschiedenis. Vrijwel ieder land heeft één of meerdere websites met cruciale informatie. Veel landen stellen de basisdata beschikbaar om te kunnen analyseren. Plus dat er diverse prachtige websites zijn waar de cijfers uit de verschillende landen worden gecombineerd.

Zowel op basis van mijn data-expertise als vanuit mijn kennis van hoe het in andere landen gaat, schrijf ik deze J’accuse over de wijze waarop in Nederland door het RIVM met data, modellen en prognoses wordt omgegaan. Ik ben daar altijd voorzichtig in geweest, want ik ben geen roeper om het roepen. Maar na al onderzoeken sinds februari 2020 en na alles te hebben gevolgd en geanalyseerd het afgelopen jaar kan ik maar tot één conclusie komen. En de kern van mijn harde beschuldiging aan het RIVM is deze:

Het RIVM is niet bezig om op basis van data regering en bevolking objectief te informeren om te zorgen dat daarmee de beste keuzes worden gemaakt. Het RIVM is met data, modellen en prognoses bezig om regering en bevolking te manipuleren.

Dat doen ze om van de regering en de politiek de maatregelen te krijgen die zij gewenst achten voor de bestrijding van het Coronavirus. En dat doen ze om (mede met de hulp van veel media) de bevolking op basis van angst zoveel mogelijk zich te laten houden aan die maatregelen. Bij dat manipuleren legt het RIVM zich amper enige beperkingen op. En dat is een regelrechte schande voor datgene waar het RIVM zich zo vaak op beroept: de wetenschap.

Lees het hele artikel van Maurice de Hond op Maurice.nl >>>