Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan de Jessetiers

09-03-2021 09:31

Films en seriesFilms en series

Beste Jessetiers,

Kennen jullie de uitdrukking ‘wir haben es nicht gewusst’?

Die komt uit Duitsland.

De geallieerden dwongen de inwoners van de Duitse stad Weimar op 15 april 1945 om het nabijgelegen concentratiekamp Buchenwald te bezoeken. Daar troffen ze uitgemergelde gevangenen, crematoria en stapels menselijke resten aan. En allemaal stamelden ze: “Wir haben es nicht gewusst.”

Wij hadden járen later in Nederland een kerkleider, kardinaal Simonis, die de uitdrukking gebruikte toen de misstanden op het gebied van seksueel misbruik van kinderen in de katholieke kerk geboekstaafd waren. Terwijl toen al vaststond dat Simonis zélf wegkeek van de gevallen waarvan hij persoonlijk op de hoogte was.

Ik moest aan die Duitsers en aan kardinaal Simonis denken toen ik gisteravond jullie Geliefde Leider Jesse Klaver bij Nieuwsuur zag stuntelen over zijn personeelsbeleid.

Kijk even mee.

 

Het ging over de nummer 9 op de kandidatenlijst van GroenLinks, Kauthar Bouchallikht.

Die wordt door GroenLinks gepresenteerd als een verdienstelijk klimaatactivist, maar heeft in werkelijkheid een (ook recente) geschiedenis van nauwe banden met aan de Moslimbroederschap gelieerde organisaties.

De Moslimbroederschap, die in veel landen wordt gezien als terroristische organisatie, wil wereldwijd een soennitisch kalifaat stichten, met het islamitisch recht als leidraad.

Dat doet het Moslimbroederschap natuurlijk niet door met bommen en granaten westerse landen te bestormen, want dan zou het nogal opvallen, maar door langzaam te infiltreren in allerlei organisaties en… politieke partijen.

En áls die infiltranten betrapt worden, dan ontkennen ze, dan verzwijgen ze, dan bagatelliseren ze en dan zeggen ze – als ze echt in het nauw worden gedreven – dat ze afstand hebben genomen van bepaald gedachtengoed.

Je kúnt natuurlijk stemmen op politieke partijen die vooruitgeschoven posten van de Moslimbroederschap op hun kieslijst zetten.

Je kunt het ook níet doen.

Maar als je het wél doet, zeg dan later niet: ‘wir haben es nicht gewusst’.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Want het is nog niet te laat.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ kun je gratis lezen. Wil je doneren (waarvoor mijn dank!), dan kan dat via Ahmed of via mevrouw Dijkgraaf.