Binnenland

JA21 wil strijdbijl met FvD voorgoed begraven en constructief samenwerken

19-03-2021 15:12

Thierry en Joost in betere tijden CC Twitter Joost Eerdmans

Nu de kiezer heeft gesproken en de zetels zijn verdeeld wil Joost Eerdmans van JA21 graag ook de broederstrijd met het FvD achter zich laten. Zo bezweert de JA21-voorman vrijdag bij Goedemorgen Nederland dat hij geen ruzie (meer) heeft met Thierry Baudet. Er wordt zelfs alweer vriendelijk naar elkaar geknikt op de gang! Ook Kamerlid Wybren van Haga is volgens Eerdmans qua zakelijke samenwerking gewoon een goede vent.

Wat wel blijft hangen is een licht gevoel van berusting en spijt. Voordat de FvD transformeerde in een vrijheidskaravaan vol wappies en edgy memelords stond de partij soms gewoon op meer dan 25 zetels in de peilingen. Een aantal waar zelfs Wilders momenteel alleen van kan dromen:

“Ik blijf vinden dat hij de boel uit zijn handen heeft laten vallen. Maar uiteindelijk moet je er een streep onder zetten. Dit is gewoon gebeurd. Hij heeft zijn partij, wij hebben onze partij.”

Baudet noemde op zijn beurt JA21 standaard een judas alliantie bestaande uit baantjesjagers. Volgens hem het gevolg van een kandidatenlijst met te veel verschillende muzieksmaken. Tegelijk heeft ook de renaissancekapitein aangegeven dat hij JA21 graag ziet aanschuiven bij zijn fantasieën over een zakenkabinet:

“We zijn de grootste winnaar. Volgens mij mogen de grootste winnaars altijd initiatief nemen in de formatie. Dus het wordt spannend.”

De waarheid is dat zowel JA21 als FvD naast elkaar in de achterbankjes belanden met hoogstwaarschijnlijk een dichtgetimmerd kartelkabinet voor zich. Gezien de partijprogramma’s van beide clubs zal samenwerking, vooral na de coronagekte, een potje worden van: wie is er het hardste eens met de ander?

Item bij Goedemorgen Nederland: