Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Femke Halsema

21-03-2021 09:31

Mevrouw Halsema,

Nu ik mezelf een tijdje vrijaf heb gegeven als volger van de Nederlandse politiek en me focus op showbizz, media en misdaad heb ik eindelijk tijd om wat tv-dingetjes van het afgelopen jaar terug te kijken.

Kwam ik u opeens tegen in een gesprek waarin Erik Dijkstra en Willemijn Veenhoven van BNNVARA u constant zaten te manterrupten.

U zei goeie dingen.

“Amsterdam is een beetje de huiskamer van Nederland. Alles komt er samen. Alle meningen komen er samen, alle emoties komen er samen…”

“Het is nogal wat als je een demonstratie ontbindt. Mijn voorganger zei: ‘Demonstreren is bijkans heilig’. Daar breek je niet zomaar in in…”

Films en seriesFilms en series

“Je staat als autoriteit altijd voor de vraag: in welke mate grijp je in? Wat is proportioneel? Er hebben maandenlang tractoren over snelwegen gereden. Iedereen wist dat dat niet kon, dat dat niet mocht. De autoriteiten hebben besloten daar niet tegen op te treden, omdat dat heel veel politiemacht vereist. Ik stond (bij de kopschopdemonstratie op de Dam, JD.) voor precies dezelfde afweging. Daar stonden allemaal vreedzame demonstranten, die er zelf voor hadden gekozen bij elkaar te gaan staan. Dat had ik alleen met een enorme politie-inzet en waarschijnlijk ook eindigend in relletjes en gedoe uit elkaar kunnen halen…”

“Mensen staan er met grote emotie. Of die emotie juist is, of onjuist, is aan de mensen zelf. Als bestuurder moet ik met de politiemacht en de zwaardmacht beslissen of ik heel hard ga ingrijpen op een groep mensen die demonstreert…”

“Het kan niet zo zijn dat je ook in deze tijd je politie met overmacht laat optreden tegen demonstranten die vreedzaam zijn…”

“Mij interesseert het geen biet met welk doel mensen demonstreren, want dat recht zit in de Grondwet…”

 

“Het demonstratierecht is niet gebonden aan de coronamaatregelen. Het is gegeven. Dat hoef je niet eens aan te vragen, je mag demonstreren. Je moet het melden, maar als je het niet gemeld hebt, mag je nog steeds demonstreren…”

“Mensen mogen demonstreren en dat is zeker in een periode dat de overheid zich enorm veel macht toeëigent noodzakelijk. We hebben heel veel maatregelen genomen en dan is demonstreren voor heel veel mensen hun laatste verdedigingslinie…”

“Je kan mensen niet beheersen. Dat wilt u ook niet, want dan leeft u in een politiestaat…”

We zijn nu een driekwart jaar verder.

Het waterkanon, de lange lat, tot op het bot gemotiveerde ME’ers en agressieve politiehonden verjagen nu al een paar weken vreedzame demonstranten die met de Grondwet in de hand hun laatste verdedigingslinie tegen een overheid die zich enorm veel macht toeëigent, proberen op te trekken.

Ook in uw Amsterdam.

Hoe vindt u zelf dat het gaat?

Groet,

JanD

PS. Voor uw man: leerzaam cadeautje!

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ kun je gratis lezen. Wil je doneren (waarvoor mijn dank!), dan kan dat via Ahmed of via mevrouw Dijkgraaf.