Fluistercampagne CDA tegen Pieter Omtzigt maakt eerste slachtoffers

24-03-2021 14:57

Not amused

De laatste verkiezingen waren voor het CDA ronduit teleurstellend. Alweer, want sinds het vertrek van zedenmeester Balkenende zwalkt de partij eigenlijk als een lam zonder herder door de Hollandse polders.

De politieke verantwoordelijkheid hiervoor ligt zonder meer bij Wopke Hoekstra. Met zijn goedkeuring werd de campagne omgebouwd rondom de nietszeggende slogan: Doorpakken! En het was ook mr. McKinsey zelf die er een sport van leek te maken om steeds de meest negatieve aspecten van zijn verkiezingsprogramma te benadrukken in de pers.

Kortom genoeg aanknopingspunten voor een flinke herijking bij het CDA zou je denken. De top van de partij denkt daar duidelijk anders over en ziet de nummer 2, Pieter Omtzigt, als het grote probleem. Een Kamerlid dat als een van de weinigen binnen het CDA daadwerkelijk stemmen weet te trekken uit alle lagen van de bevolking.

Aangezien Pieter Omtzigt te populair is speelt de partij het daarom maar op de persoon. Hierbij wordt kritiek op de partijgenoot verpakt als bezorgdheid om de gezondheid van de beste man. Dan krijgt de Telegraaf fractiegeheimen toegefluisterd als:

“Wanneer de overwerkte Omtzigt terugkeert is onduidelijk. Het CDA zegt dat dit aan het Kamerlid zelf is. Op hoog niveau wordt rekening gehouden met maanden, gezien ervaringen met huilbuien, door de kamer vliegende projectielen en onbehoorlijke gesprekken waar zowel ambtenaren als bewindspersonen de afgelopen maanden mee te maken kregen.”

Gelukkig voor Omtzigt laat het CDA ook tijdens deze campagne zich van haar meest incapabele kant zien. Het geroddel heeft tot nu toe namelijk vooral het beeld versterkt van de politicus die wordt vermalen door het establishment, want lastig (leestip).

Een deel van de achterban is tegelijkertijd ook klaar met de wijze waarop Omtzigt continu door zijn eigen partijgenoten wordt geschoffeerd. Zo heeft oud-CDA-Kamerlid Jan Mastwijk inmiddels het vertrouwen opgezegd in de partij. Hij wil geen onderdeel zijn van een club waar mensen als Omtzigt worden verketterd.

Ook voormalig fractievoorzitter van het CDA in de Overijsselse State, Bouwien Rutten, heeft woensdag haar conclusies getrokken. Volgens Rutten kloppen alle berichten over de fluistercampagne gericht tegen de nummer 2 van het CDA:

“Dat het CDA niet goed met hem omgaat is al langer duidelijk. Een Kamerlid dat zijn taak uitvoert zoals het moet, zou juist op handen zou moeten worden gedragen.”

Omtzigt zelf heeft de laatste tijd overigens meerdere malen aangegeven dat hij het de komende periode wat rustiger aan gaat doen. Volgens het Kamerlid zat er inderdaad teveel hooi op zijn vork.

Duidingsdraadje van die andere held op het toeslagenaffairedossier, Renske Leijten van de SP:

UPDATE: Wopke Hoekstra reageert op de CDA-roddels met een beterschapswens gericht aan Omtzigt: