Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Gerrit Zalm

20-04-2021 09:31

Films en seriesFilms en series

Meneer Zalm,

Ik heb enorm veel lol om het feit dat het Openbaar Ministerie u aanmerkt als (hoofd?)verdachte en feitelijk leidinggevende in de witwaszaak van ABN Amro.

Tot het OM vanuit het kabinet opdracht krijgt om u niet te vervolgen voor het leiding geven aan een omvangrijke witwasoperatie, mogen we u Gerrit Z. noemen.

Móeten we u Gerrit Z. noemen.

Het allerleukste vind ik nog de reactie van u en uw advocaat op de verdenking.

Uw reputatie, zo zei uw advocaat, wordt aan het eind van uw carrière “onnodig beschadigd”.

Want u heeft het natuurlijk allemaal ‘nicht gewusst’, toen de bank zich onder uw voorzitterschap gedroeg als een criminele organisatie.

Terwijl (ik citeer nu NRC Handelsblad) “in het feitenrelaas valt te lezen dat onder meer de afdeling compliance, die erop toeziet dat alle regels worden nageleefd, ‘tekortkomingen’ heeft gemeld. Die zijn ‘rechtstreeks gerapporteerd’ aan de raad van bestuur en de raad van commissarissen, en ‘met hen besproken’.” En: “Ook De Nederlandsche Bank heeft ABN Amro herhaaldelijk’ gewaarschuwd.”

Een onvervalst ‘ruttetje’ dus van u.

Oeps, vergeten!

Geen actieve herinnering aan!

Naar eer en geweten gehandeld!

Het zit bij jullie gewoon in het DNA, dat liegen.

En nu eindigt de carrière van de VVD’er die jarenlang succesvol de schaterlachende gewone man liep uit te hangen (flipperen, broer van een marktkoopman) toch zoals die van veel van zijn partijgenoten.

In het verdachtenbankje.

Zie het maar als karma.

Uw verdiende loon.

Namens de klanten van DSB, die hun spaargeld kwijtraakten toen de bank die mede onder uw leiding stond vlak na uw vlucht naar ABN Amro failliet ging. Het was niet voor niets dat de Autoriteit Financiële Markten zich tegen uw benoeming bij ABN Amro keerde, hè.

Namens de slachtoffers van Rutte 3 (Toeslagenaffaire!), het kabinet waarvan u de wegbereider was en dat we na het rapport ‘Ongekend Onrecht’ toch allemaal een beetje zien als een criminele organisatie.

En misschien zelfs namens héél Nederland, dat u in één klap een stuk armer maakte toen u als minister van Financiën de gulden tegen een te lage koers inruilde voor de euro.

Kortom: wie is er níet belazerd door Gerrit Z.?

Dus wat mij betreft kan het OM u niet lang genoeg laten bungelen.

Mijn schaterlach denkt u er wel bij toch?

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Want u mag er straks niet als een zwerver bijlopen natuurlijk.